El cas Volhov és un trencaclosques. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha deixat sense efecte una resolució del 22 de març  passat, en la qual desestimava recursos de reforma de l’advocat Gonzalo Boye contra la pròrroga de sis mesos de tres peces del cas Volhov.  En aquesta resolució, datada el  21 de maig passat, el magistrat Aguirre s’autoesmena i indica que deixa sense efecte aquesta resolució del març perquè llavors ja estava recusat, pel mateix Boye, i no ho podia fer. Hi ha juristes que sostenen que com la seva recusació està en vigor, tampoc pot fer aquesta resolució on s’autorectifica i indica que els recursos es resoldran quan s'hagi resolt la seva recusació. La prova que el cas Volhov no està en mans del jutge Aguirre és que el seu substitut natural, el titular del jutjat d’instrucció 17 de Barcelona, va prorrogar el secret de la suposada trama russa, la peça 2 del cas Volhov, el maig passat i fins al juliol, ja que se sosté que una unitat de la policia espanyola ha d’acabar la investigació encarregada. 

En concret, el jutge Aguirre deixa sense efecte la resposta que va donar als recursos de reforma de la peça 2, sobre la trama russa; la peça 7, sobre un suposat delicte de revelació de secrets de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina del president Puigdemont, i dos agents dels Mossos, i la peça principal, sobre suposat finançament de l’independentisme català, que va esclatar amb detencions el 2020 . En els recursos, Boye ha denunciat que el cas Volhov i les seves peces són  una investigació “prospectiva” i que "mantenir artificiosament obert el procediment representa una vulneració de drets fonamentals".

La resolució de la recusació

La secció 21 de l’Audiència de Barcelona fa setmanes que té la documentació de la instrucció feta per una magistrada, també de l’Audiència, sobre la recusació del jutge Aguirre, presentada pel penalista i advocat d’Alay i el president Puigdemont. El motiu? El magistrat de Barcelona va sortir en una entrevista a una televisió alemanya, en la qual explicava la suposada trama russa, el mateix dia que s’informava que prorrogava aquesta investigació del cas Volhov per escatir si un grup de russos va intentar ajudar el president Puigdemont la tardor del 2017 pel procés d’independència.  Puigdemont va rebre un grup de russos, portats per l’exdirigent convergent Víctor Terradellas, però no s’ha provat cap il·licitud. Pel penalista, el jutge ha perdut tota aparença d’imparcialitat, a més de criticar-lo durament en els seus escrits. La Fiscalia Anticorrupció ha  defensat el magistrat Aguirre i ha assegurat que no té cap interès personal en la causa.

Les dates aclarides pel mateix jutge ara són aquestes. El 26 de gener va dictar la pròrroga de sis mesos més de la investigació de la trama russa, d’Alay i del cas principal de Volhov. El 13 de març, l’Audiència de Barcelona va rebre l’expedient de la seva recusació, i el  22 de març, el jutge va contestar els recursos de reforma de Boye, que ara indica que deixa sense efecte en comprovar que no ho podia fer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!