Nova peça del cas Volhov arxivada. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, haurà d’arxivar la investigació a l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, que va obrir per dirimir si és autor d’un delicte de tràfic d’influències en un concurs públic amb l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM). És la peça 8 del cas Volhov i el fiscal anticorrupció ha demanat ara l’arxivament del cas perquè no s'ha detectat cap irregularitat, segons han confirmat a ElNacional.cat fonts de la Fiscalia. I, com la Fiscalia és l'única acusació personada en aquesta peça, el magistrat l’ha de tancar de forma definitiva. Vendrell va ser detingut a finals d’octubre de 2020, juntament amb altres persones com l’empresari i excàrrec de CDC, David Madí (al qual també se li han arxivat dues peces sobre suposat tràfic d’influències en el marc del cas Volhov), acusats de finançar l’independentisme català a l’exili, sense que cap de les causes, on són investigats, s’hagi derivat a judici.
En la peça de l’ICAM, la Guàrdia Civil assegurava que Xavier Vendrell es va reunir amb la republicana Alba Vergés, llavors consellera de Salut, per suposadament obtenir un concurs per a una empresa de la qual ell n'era accionista. Dos anys després de ser detingut, Xavier Vendrell va ser citat a declarar al jutjat com a investigat: va negar qualsevol tracte de favor i va declarar que l’empresa ja havia guanyat algun concurs abans que ell hi entrés com a accionista.
La Fiscalia va demanar una pròrroga de sis mesos més de la investigació d’aquest cas, i un cop finalitzada, el fiscal anticorrupció Ricardo Sanz-Gadea ha demanat l’arxivament perquè no hi ha indicis delictius. L'advocat de Vendrell, Jos Prado, ha afirmat que "ni l'exconseller ni la resta no van cometre cap mena d'irregularitats" i que "el desenllaç és coherent amb el resultat de la investigació".
Cap prova de delicte
En concret, la Fiscalia detalla que s’investigava la legalitat d’una adjudicació provisional a una Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per les empreses Certificación de Lesiones España SL, de la qual era administrador Xavier Vendrell, i IN2 Ingenieria de la Información SL. El fiscal va demanar el sobreseïment provisional de la causa el 7 de febrer passat perquè considera que en la instrucció realitzada “s’han aclarit moltes qüestions” que havien sigut investigades per la Guàrdia Civil i que “no s’ha pogut confirmar que els fets siguin constitutius de delicte”.
La Fiscalia hi afegeix que l’Autoritat Catalana de la Competència, el Tribunal Català de contractes, i la Mesa de Contractació de la licitació van intervenir-hi en la via administrativa i finalment no es va realitzar cap adjudicació a aquesta UTE.
Més afectats
En la declaració davant del jutge, el novembre passat, Lídia Domingo, subdirectora general de l’ICAM, que era investigada en aquesta peça, també va negar qualsevol tracte de favor a l’empresa de Xavier Vendrell. Alba Vergés, que actualment és vicepresidenta 1a de la Mesa del Parlament, no ha estat citada com a investigada, i si hi hagués indicis contra ella, el jutge hauria d’elevar una exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè pel seu càrrec és aforada en aquest tribunal. Ara tota sospita s’ha esvaït.
Villa Bugatti i Tsunami
Hi ha altres peces del cas Volhov, a més de la principal, en la qual no hi ha imputacions clares del total de la vintena de persones detingudes, de les quals vuit van ser derivats a l'Audiència Nacional pel cas de Tsunami Democràtic. A l’estiu passat, l’exalcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), va demanar al jutge del cas Volhov que decretés l’arxivament de la seva imputació a la peça de Villa Bugatti perquè els “mísers indicis” apuntats per la Guàrdia Civil contra ell, no s’han ni demostrat en la instrucció d’aquesta causa, segons l’escrit presentat pel seu advocat, Jordi Pina. En concret, en aquesta peça 5 del cas Volhov, s’investiga si Mir va cometre els delictes de tràfic d’influències i prevaricació per presumptament haver afavorit l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell per requalificar els terrenys de Villa Bugatti, i ubicar-hi un centre d’educació especial de la Fundació El Brot. Aquesta operació es va truncar amb la detenció dels investigats i escorcoll de dependències del consistori, a finals d’octubre de 2020.
En la peça de Villa Bugatti, també són investigats l’exregidor d’Urbanisme, Enric Mir, que ERC va fer dimitir quan se li va trobar un sobre amb uns 38.000 euros al despatx municipal, i que després va aclarir al jutjat que eren per una compra particular, així com Vendrell, i responsables del Departament d’Educació. Tots els investigats, entre els quals també es troba l’arquitecte municipal de Cabrera, i els testimonis han negat qualsevol tracte de favor o il·legalitat, recorda la defensa de Mir.