Estocada al cas Volhov. L’Audiència de Barcelona ha tombat la darrera pròrroga de la investigació que dirigeix el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, sobre el cas Volhov, que inicialment es va obrir per un suposat finançament il·legal a l’independentisme català, i li ordena que arxivi la investigació o l’enviï a judici. El magistrat, però, només podrà emprar la informació recopilada fins a l’1 d'agost del 2023, segons la resolució comunicada pel gabinet de premsa del TSJC aquest dimarts a la tarda. Això vol dir que el jutge del cas Volhov no podrà perseguir més el president a l’exili Carles Puigdemont, com ha estat fent fins ara i de manera indirecta (ja que és aforat i no ho pot fer) a la peça 2 del cas Volhov, que va declarar secreta el març passat, per suposadament investigar “la ingerència russa en el procés independentista de Catalunya”. L’objectiu del magistrat era trobar indicis i elevar la imputació de Puigdemont al Tribunal Suprem per un delicte d’alta traïció i esquivar l’amnistia. Aquest full de ruta ha quedat tocat, tot i que el podria fer amb els esquifits indicis incriminatoris actuals.
En una altra resolució, l’Audiència de Barcelona també ha fet el mateix amb la peça de Villa Bugatti: atura la investigació que s’ha realitzat fins a l'agost del 2023 i ordena al jutge Aguirre que tanqui el cas i que l’enviï a judici si considera que hi ha fets delictius en aquesta peça sobre la construcció d’una escola en aquesta finca a Cabrera de Mar, amb la detenció del batlle i d'un regidor d’ERC. Finalment, en una tercera resolució, l'Audiència de Barcelona no accepta la recusació del jutge Aguirre, que va demanar Gonzalo Boye, advocat del president Puigdemont i de Josep Lluís Alay, director de l'oficina del president català. En la resolució, el tribunal manifesta que "no comparteix la necessitat i oportunitat" de l'entrevista del jutge Aguirre en una televisió pública alemanya, el 30 de maig passat, just quan prorrogava la investigació de la trama russa, però que en la seva intervenció "no s'interpreta que té un interès o benefici personal", tal com estipula la llei, i per això no l'aparta i el manté el capdavant del cas Volhov, però amb la limitació que no pot investigar més, segons una resolució anterior.
Pròrroga "genèrica"
En una contundent resolució, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona afirma que el jutge no ha fet res en els sis mesos anteriors, entre gener i juliol del 2023, i per això sosté que no és justificada la pròrroga de la peça 2 del cas Volhov sis mesos més, fins al febrer passat (que la va tornar a prorrogar), i dona la raó a la defensa de l'exconseller Xavier Vendrell i anul·la la pròrroga dictada l'1 d'agost del 2023, data en la qual, alhora, ordena que s'acaba la instrucció. El tribunal exposa que la peça 2 es va obrir en trobar uns àudios al mòbil de Víctor Terradellas, excàrrec de Convergència, però que després el magistrat considera la peça 2 de "caràcter instrumental i un repositori" per a altres peces, on acumula informes policials "No es pot escudar en plantejaments genèrics per fer les pròrrogues", sosté l'Audiència de Barcelona quan el jutge Aguirre va prorrogar la peça 2 i d'altres del cas Volhov, l'estiu passat. Hi precisa que els darrers informes policials són del juliol del 2022 i del generl del 2023, "prou temps", a parer del tribunal, per haver estudiat el cas, a més retreu al magistrat que a la pròrroga no detalla cap diligència concreta pendent, tal com exigeix la llei.
El cas Volhov es va tornar a reactivar just quan el PSOE, Junts i ERC van arribar a acords per tirar endavant la llei d’amnistia, ara aprovada definitivament i pendent que es publiqui al BOE. El mateix va passar amb la causa de Tsunami Democràtic, on el jutge Manuel García-Castellón va reactivar el cas i va citar els investigats per primer cop, on per sorpresa incloïa el president Puigdemont i els acusava del delicte de terrorisme, mentre que la Fiscalia assegura que en les mobilitzacions de Tsunami només hi pot encaixar el delicte de desordres públics. Gran part dels dotze investigats del cas Tsunami van ser detinguts en el cas Volhov i el magistrat de l’Audiència Nacional va exigir aquesta investigació al seu col·lega de Barcelona.
Els investigats del cas Volhov
El jutge Aguirre va fer detenir empresaris i càrrecs polítics l’octubre del 2020 i va fer diferents peces del cas Volhov. Tot va ser a partir d’uns àudios que guardava al seu mòbil Víctor Terradellas, excàrrec de Convergència, quan va ser detingut per unes subvencions del cas Diputació, que des del 2016 continua obert. En aquests àudios assegurava a l’exconseller Xavier Vendrell, i a l’empresari i exdirigent de Convergència, David Madí, en converses separades, que el president Puigdemont “es va cagar a les calces” quan uns russos van oferir-li 100.000 soldats la tardor del 2017 per declarar la independència de Catalunya. En aquest temps, Madí ha declarat davant del jutge, el qual li ha arxivat diversos casos sobre tràfic d’influències per manca de proves. I també ho ha hagut de fer recentment amb Vendrell, perquè la Fiscalia no l'acusa.
A més, hi ha investigats el cap de l’oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, al qual a més de vincular-lo en aquesta suposada trama russa, el jutge l’ha enviat a judici juntament amb dos agents dels Mossos per preguntar-los si era al sistema policial de cerca. També hi és l’empresari Oriol Soler i l’informàtic Jaume Cabaní, que com Alay estan imputats en el cas Tsunami. A cap d’ells no se’ls imputa res en concret, a la trama russa.
Events, sense indicis de desviament
A més, la Guàrdia Civil no va trobar cap prova de desviament de fons públics per sufragar el cost de l’exili del president Carles Puigdemont i exconsellers a través de la societat Iniciatives Events, segons el nou informe que va lliurar al jutge del cas Volhov, el febrer del 2024. Els responsables d’Events, Roc Aguilera i Antoni Fusté, també van ser detinguts el 28 d’octubre del 2020, en el marc del cas Volhov contra l’independentisme català, i des de llavors no han estat citats a declarar com a investigats. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, que va veure indicis de malversació "sistemàtica i continuada", esperava el resultat de l’anàlisi dels seus aparells i la nombrosa documentació comissada en aquesta empresa d’Igualada i als seus titulars. A l’informe s’evidencia que Events té encàrrecs de muntar escenaris i actes d’ajuntaments i de partits independentistes, i en alguns casos s’ha obert procediments administratius per aclarir les adjudicacions, però cap irregularitat penal.
Villa Bugatti, també aturat
En el cas de Villa Bugatti, l’estiu passat l’exalcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), ja va demanar al jutge Aguirre que decretés l’arxivament de la seva imputació en aquesta peça perquè els “mísers indicis” apuntats per la Guàrdia Civil contra ell no s’han ni demostrat en la instrucció d’aquesta causa, segons un escrit presentat pel seu advocat, Jordi Pina. En concret, en la peça 5 del cas Volhov, s’investiga si Mir va cometre els delictes de tràfic d’influències i prevaricació per presumptament haver afavorit l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell per requalificar els terrenys de Villa Bugatti, i ubicar-hi un centre d’educació especial de la Fundació El Brot. Aquesta operació es va truncar amb la detenció dels investigats i l'escorcoll de dependències del consistori, a finals d’octubre del 2020.
A la peça de Villa Bugatti, també són investigats l’exregidor d’Urbanisme, Enric Mir, a qui ERC va fer dimitir quan se li va trobar un sobre amb uns 38.000 euros al despatx municipal, i que després va aportar al jutjat que eren per una compra particular, així com Vendrell, i responsables del Departament d’Educació. Tots els investigats, entre els quals també es troba l’arquitecte municipal de Cabrera, i els testimonis han negat qualsevol tracte de favor o il·legalitat.
Ara, el jutge Aguirre ha de decidir si dona carpetada a les peces 2 i la de Villa Bugatti o les envia a judici. La Fiscalia Anticorrupció ha de decidir si acusa els investigats o no. En aquests dos casos hi ha les acusacions populars de Vox i de l'associació Barcelona con la Selección.