Novetats en la investigació a Begoña Gómez per presumpte tràfic d’influències i corrupció al sector privat. El titular del Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, ha citat a declarar l’esposa de Pedro Sánchez en qualitat d’investigada el pròxim divendres 5 de juliol a les deu del matí en el marc de les diligències prèvies. La reacció del PP ha estat immediata: “No hi ha carta fake ni cortina de fum que tapi que la dona de Sánchez està sent investigada per signar cartes de recomanació perquè el govern espanyol adjudiqui contractes a empresaris amics”, ha manifestat la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, a través de Twitter. “No és fang, és corrupció a la Moncloa”, ha reblat en un missatge publicat vint minuts després que es fes oficial la citació. Tot plegat va esclatar després que, arran d’una denúncia de Manos Limpias, el jutge Peinado s’obrís a investigar les relacions que va mantenir Gómez amb diverses empreses privades que van acabar rebent fons i contractes públics del govern espanyol.
Just la setmana passada, l’Audiència de Madrid va avalar aquesta investigació argumentant que l’escrit original del sindicat ultra exposava “dades objectives suficients que legitimen l’inici de la investigació”. La interlocutòria, que rebutjava el recurs que va interposar la Fiscalia, sostenia que per admetre una denúncia “n’hi ha prou amb la versemblança” i “la mera possibilitat fundada”, ja que el contrari portaria a “l’absurd de només poder incoar diligències d’investigació per fets que continguin una alta probabilitat de condemna”, cosa que “distorsionaria” la funció investigadora de la fase inicial del procés.
Poc després que el jutge admetés a tràmit la denúncia de Manos Limpias, el sindicat ultra va reconèixer en un comunicat que el seu escrit pot estar basat en notícies falses i es va limitar a esgrimir que “serà el jutge qui haurà de comprovar si aquestes informacions periodístiques són certes o no”. El text sostenia que, després de veure el que alguns mitjans publicaven sobre Begoña Gómez i, havent constatat que “la Fiscalia no actuava d’ofici, encara que les notícies feia setmanes que es publicaven”, Manos Limpias va decidir interposar la demanda. El seu escrit assenyalava l’article 429 del Codi Penal, que persegueix els particulars que influeixin en funcionaris públics o autoritats “prevalent-se de qualsevol situació derivada de la seva relació personal amb aquest” per aconseguir, directament o indirectament, un benefici econòmic per a si o per a altres.
Sis testimonis citats durant el mes de juny
La declaració de Begoña Gómez no serà la primera que tingui lloc en el marc de les diligències que està duent a terme el jutge Peinado. Dies abans hauran de comparèixer sis persones com a testimonis. Qui obrirà les declaracions serà Juan Carlos Barrabés, professor del màster de la càtedra de la Universitat Complutense que codirigia Gómez i propietari d’Innova Next, que, segons informacions periodístiques, s’hauria beneficiat d’ajudes de Red.es després de la mediació de la dona del cap de l’Executiu. Està citat el divendres 7 de juny a les 9.30 hores.
A més, just aquest matí el jutge ha posposat a un diumenge les altres cinc declaracions, que estaven previstes per a aquest dijous 6 de juny, després de la petició que va fer l’advocat de Begoña Gómez, Antonio Camacho, que va al·legar que el mateix dia havia d’anar a un altre judici a l’Audiència Nacional. Ara estan citats el diumenge 16 de juny, un dia poc habitual en el qual, com que està de guàrdia, el jutjat no pot garantir l’hora que se celebraran les declaracions. Concretament, estan citats el David Cierco (conseller delegat de Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri per a la Transformació Digital), Alberto Martínez Lacambra (exdirector general de Red.es), Luis Antonio Martín Bernardos (economista i advocat d’Innova Next SL), Ignacio Espejo Saavedra Hernández (director de l’assessoria jurídica en Red.es) i Luis Prieto Cuerdo (director d’Economia de Red.es).