El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha citat a declarar com a investigat l’empresari i exdirigent de CDC, David Madí, i altres set empresaris per suposades irregularitats en la licitació, adjudicació i contractació del concurs públic de 2015 per la gestió dels serveis de transports d’ambulàncies a tot Catalunya, que va obtenir la UTE (Unió Temporal d'Empreses) Egara, segons ha informat el tribunal aquest dimarts. Aquesta causa deriva del conegut 3%, de suposat finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya, partit en liquidació, i és impulsada pel fiscal anticorrupció, José Grinda, el qual sosté que Madí hauria usat el seu contacte polític per afavorir aquesta contractació a canvi de comissions al partit, irregularitat, negada per Madí i la resta d’empresaris investigats.
En la providència, el titular del jutjat central d’instrucció 5 de l’Audiència Nacional ha citat Madí a declarar el 26 d’abril, el mateix dia que José Ramón Castarlenas Carielo, Manuel Castarlenas Carielo y María José Cordovilla Pérez. L’endemà estan citats també en qualitat d’investigats Oscar Simón García, copriopietari d'Egara; Juan Alberto Arqués Fondevila, de la societat Benito Arnó; Fermí Ferrán Calzada, director general d’Egara, i Alejandro García-Gascón Portela, directiu d’Egara. El magistrat ha comunicat als investigats que en dos dies comuniquin si volen declarar per videoconferència o comparèixer a la seu de l’Audiència Nacional, a Madrid.
Escorcolls a Ambulàncies Egara
Agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil van escorcollar la seu d’Ambulàncies Egara, a Terrassa, a principi de març, per ordre del jutge Santiago Pedraz. La tesi de la fiscalia és que Ambulàncies Egara hauria donat comissions per obtenir adjudicacions. La societat Egara va guanyar tres paquets de serveis per operar per tot el territori català i superar el seu l’àmbit d’actuació històric, que era el Vallès Occidental.
El cas 3% pendent de judici
Aquest cas de les ambulàncies és una nova peça de la macrocausa del 3%, que està pendent de jutjar-se, i on no està processat David Madí. En concret, la Fiscalia Anticorrupció va presentar el novembre passat el seu escrit d’acusació, en el qual sol·licita penes de fins a 22 anys de presó pel finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En concret, demana la pena més alta, 21 anys i 4 mesos de presó per a l'extresorer de la formació, Andreu Viloca per un delicte d'organització criminal, delicte continuat de frau a l'administració pública, delicte continuat de tràfic d'influències i blanqueig de capitals. Per a l'exconseller de Justícia i exgerent de CDC Germà Gordó, sol·licita 18 anys i deu mesos. També demana una multa de tres milions d'euros a Convergència, o en el seu cas al seu substitut, el PDeCAT, per blanqueig de capitals. El fiscal xifra en 1,8 milions d'euros els diners que CDC hauria obtingut de "pagaments il·legals" a les seves fundacions.
Per la seva part, Madí va ser condemnat a 14 mesos de presó per frau fiscal en el cas Triacom, una altra peça del 3%, i l’advocada del consultor, Olga Tubau, va presentar recurs a l’Audiència de Barcelona per tombar-la. Daví Madí també continua investigat en la causa de Volhov, de suposat finançament irregular de l'independentisme a l'exterior, i en la causa secreta de Tsunami Democràtic, a l'Audiència Nacional. La fiscalia europea va arxivar la investigació que tenia de Madí i que va derivar-li el jutge del cas Volhov, per unes converses sobre subvencions europees.