El Tribunal de Comptes (TCu) ha celebrat aquest dijous la segona vista preliminar per a jutjar el magistrat Daniel de Alfonso com a responsable comptable per haver cobrat uns 207.000 euros de forma indeguda quan era director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), entre els anys 2011 i 2016. La vista ha estat molt ràpida i es preveu que el judici es faci el pròxim juliol, segons fonts del tribunal. La posició d'Antifrau -amb la seva advocada, Rosa Maria Pérez de Pablo- és que De Alfonso és el màxim i únic responsable, perquè va ser ell mateix qui va aprovar que cobrés uns triennis de forma irregular, que mai s'havia fet a la institució, i alhora en va ser el màxim beneficiari. El fiscal manté la mateixa posició que Antifrau, mentre la defensa de De Alfonso sosté que el llavors Oïdor del Parlament va validar aquests cobraments, i alternativament que va ser un error, fet que el procediment seria diferent, fins i tot que la reclamació està prescrita. En la vista, la consellera del departament 2n de la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes, Elena Hernáez, ha admès un segon testimoni -l'excap de gabinet de l'oficina -, que declararà per videoconferència, com el periodista Carlos Quílez, exdirector d'anàlisi d'Antifrau, demant per la defensa del jutge.
Així, si no hi ha cap canvi de darrera hora, el magistrat De Alfonso serà jutjat per uns fets denunciats el 2018; és a dir, set anys després. Daniel de Alfonso -que continua exercint de magistrat, com a titular del jutjat de vigilància penitenciària de Cantàbria- va ser destituït pel Parlament el juny de 2016, en difondre's uns àudios en els quals conspirava contra Catalunya amb l’exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, en la coneguda operació Catalunya, documentada per ElNacional.cat.
Precisament, l'actuació de les clavegueres de l'Estat en el govern del PP es torna a investigar ara en una comissió al Congrés dels Diputats, malgrat que la majoria de protagonistes nega haver participat en la guerra bruta contra l’independentisme català, com el mateix expresident Mariano Rajoy o l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, declaracions, d'aquesta darrera, que la cambra ha enviat a la Fiscalia.
Descobert en dos informes
El procediment comptable contra el jutge De Alfonso es va iniciar el 2018, tot i que el tribunal va descobrir recentment que hi havia una segona causa amb quasi els mateixos conceptes denunciats, malgrat que Antifrau sosté que li ho havia alertat feia temps.
La Sindicatura de Comptes va elevar al Tribunal de Comptes certes irregularitats de despeses, després que l’actual director d’Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, li demanés un informe sobre la gestió de la institució amb Daniel De Alfonso al capdavant. Van sortir despeses personals i el gruix irregular són els triennis. De Alfonso es va aplicar els triennis de l’Oficina -que es cobraven com als ens del Parlament, al 5%- i no com a funcionari de l’Administració de Justícia. En aquest temps, s’ha obert un debat jurídic sobre si els alts càrrecs poden seguir cobrant triennis, i el que s’ha establert és que sí, però del lloc de treball on el van generar.
El segon informe sobre la gestió d’Antifrau va ser sol·licitada pel Parlament, i per això, es va obrir un segon procediment al Tribunal de Comptes, amb la majoria de partides repetides o prescrites, i només hi ha uns 3.000 euros de més que es reclamen al magistrat. Així serien uns 207.000 euros més els interessos, que no s’aturen fins a la sentència, i que De Alfonso ha hagut d’avalar.