El Tribunal de Comptes (TCu) celebra aquest dijous una audiència prèvia per preparar el judici contra el magistrat Daniel de Alfonso, a qui la Fiscalia i l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) reclamen que retorni 205.909 euros, més els interessos, que hauria cobrat de forma indeguda quan era director d’aquest organisme entre els anys 2011 i 2016, com va apuntar la Sindicatura de Comptes. En aquesta vista, no ha d'estar present l'encausat, només els advocats de les parts, el fiscal i el conseller del tribunal, que jutjarà el cas, i, en principi, es demanaran els testimonis i documents per al judici. De Alfonso va ser destituït el juny de 2016, quan el diari Público va difondre la seva conversa amb el ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, on es feia el fatxenda d’haver torpedinat la sanitat catalana i el càrrec del PP li demanava investigacions contra el Govern, i dirigents de Convergència i d'ERC. Era l’octubre de 2014 en un despatx del ministeri. Un episodi de l’Operació Catalunya, que diferents càrrecs policials van confirmar en la comissió del cas Kitchen del Congrés. De Alfonso va ser destituït pel Parlament i des de llavors és magistrat al jutjat de Vigilància Penitenciària 1 de Cantàbria.
La Sindicatura de Comptes va enviar dos informes del 2018 i 2020 sobre irregularitats que va detectar a Antifrau a partir dels comptes de 2015. Hi precisava que De Alfonso hauria cobrat triennis i complements de qualitat que no li pertocarien, com la seva directora adjunta, ja que no se li permet cobrar als directors d’organismes independents del Parlament, i assenyalava la possibilitat que fos perseguible judicialment. La Fiscalia va demanar obrir una investigació al Tribunal de Comptes i, no ha estat fins al maig passat que es va formalitzar el cas, amb el número B-77/2022.
L’oïdor de comptes no va dir res
Un dels arguments que podria usar la defensa de Daniel de Alfonso és que durant la seva direcció a Antifrau l’oïdor de Comptes del Parlament, ara jubilat, no va fer cap informe ni va detectar cap irregularitat el 2015, on l’entitat tenia un pressupost de 4,7 milions d’euros. La llei fixa que la gestió pressupostària de l'OAC està sotmesa a la fiscalització de l’Oïdora de Comptes del Parlament, a través d’informes com a mínim trimestrals. Mesos després, una nova oïdora de comptes sí que va incloure nombroses observacions sobre les despeses d'Antifrau, com la Sindicatura de Comptes.
El cobrament de triennis al Parlament, com les jubilacions anticipades, ha estat polèmic darrerament. El Parlament de Catalunya té la norma que els funcionaris, sobretot lletrats i secretaris, cobren el 5% dels triennis, que es calcula sobre el darrer sou i no en la categoria en què han estat generats i meritats, com sí que tenen els funcionaris de la Generalitat. El càlcul del Parlament era també el que aplicava Antifrau i l’actual director, el magistrat Miguel Ángel Gimeno, el va canviar i el va igualar al sistema de la Generalitat perquè l’anterior càlcul s’emportava gairebé la meitat del pressupost, i malgrat les queixes de la Sindicatura de Comptes.
“Soc el teu caporal”
En la polèmica conversa de l’octubre de 2014, desvetllada dos anys després, De Alfonso, que encara era director de l’OAC, presumeix de ser espanyol, però que viu a Catalunya, quan el ministre li demana més pressió contra el Govern i els soberanistes. I en un altre moment, el magistrat li diu a Fernández Díaz: “Considera'm com el teu caporal del teu cos nacional” i Fernández Díaz li respon: “Tu agilitza el que puguis amb el fiscal Bermejo”, que llavors estava a la Fiscalia Anticorrupció a Barcelona, i després va anar a Madrid.
I, l’exministre Jorge Fernández Díaz, quan va comparèixer al Congrés en la comissió de la Kitchen, l’any 2017, i se les va tenir amb els portaveus d’ERC, Junts i la CUP pel cèlebre àudio, va dir: “Jo no dic 'la fiscalia t’ho afina', no és el meu lèxic. La policia científica m’envia un informe acreditant que jo dic 'la fiscalía en fin... hago una gestión', i això amb un retalla i enganxa acaba convertit en 'la fiscalía te lo afina' i en destruir el sistema sanitari català.” Des de llavors, Fernández Díaz no ha assumit cap responsabilitat de l’Operació Catalunya. I fins ara, els jutges espanyols ho han arxivat tot.
La recent difusió de noves converses del comissari jubilat José Manuel Villarejo amb la senadora popular Alícia Sánchez Camacho ha reactivat la presentació de querelles contra la política patriòtica i càrrecs del govern PP, com ara les de l’expresident del Barça Sandro Rosell i l’exconseller Jaume Giró.