El jutge que investiga el cas Koldo, Ismael Moreno, ha demanat aquest dimecres al Tribunal Suprem que imputi José Luis Ábalos. El magistrat insta l’alt tribunal a investigar qui fou l'home de confiança de Pedro Sánchez pels “seriosos indicis” sobre el seu “paper principal” en la trama corrupta de les mascaretes. En la resolució, atribueix a l'exministre un delicte de pertinença a organització criminal, tràfic d'influències i suborn.

 

 

El jutge considera que Ábalos participava en l'entramat creat per l'empresari Víctor de Aldama per aconseguir negocis amb les administracions públiques. Veu també acreditada la seva intervenció en l'adjudicació dels contractes de subministrament de mascaretes a l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, així com la contractació de la dona amb qui llavors mantenia una relació, la jove Jéssica, a les empreses públiques Ineco i Tragsatec. Per últim, se li atribueix també un delicte de suborn perquè se li va proporcionar pel seu gaudi un xalet com a pagament de la seva mediació en la trama corrupta. L'altre fet que, a ulls del magistrat, acredita aquest supòsit és el pagament per part de la trama corrupta del luxós pis on residia Jéssica. 

La investigació del cas Koldo

El magistrat destaca que la investigació inicial sobre el negoci de les mascaretes va revelar la relació privilegiada entre Víctor de Aldama i Koldo García, assessor del ministre Ábalos. Aldama pagava de manera periòdica 10.000 euros mensuals a Koldo, aprofitant-se de la influència del ministre en benefici de les seves empreses. Aquests pagaments, juntament amb altres de caràcter extraordinari, incloent la compra d'un xalet, s'han vinculat directament a Ábalos. El jutge subratlla la permanència d'aquesta xarxa criminal, que continuava operant fins i tot després de la sortida d'Ábalos del ministeri, amb deu persones implicades.

El jutge instructor comparteix l'opinió de la Fiscalia

Amb la resolució d'aquest dimecres, el jutge instructor del cas Koldo comparteix el mateix criteri que la Fiscalia, que la setmana passada va sol·licitar a l’Audiència Nacional que demanés al Tribunal Suprem investigar l’exministre. El ministeri públic considerava que de les conclusions de la Guàrdia Civil sobre el paper de José Luis Ábalos “es desprenen una sèrie d’indicis que evidencien la participació” de l'exsecretari d’Organització del PSOE en els fets que s’investiguen.

En concret, la Fiscalia Anticorrupció també considerava, igual que ha manifestat el jutge aquest dimecres, que l'exministre de la important cartera de Foment podria haver comès delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d'influències i suborn. El ministeri públic també assenyalava el "paper principal" que Ábalos hauria interpretat en la trama corrupta i també assenyalava amb el dit els xalets i els beneficis dels quals hauria gaudit la seva parella en aquell moment: la contractació en dues empreses públiques i el pagament del pis per part de la trama corrupta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!