El Tribunal Suprem tanca la porta que la filtració a la premsa del correu en el qual la parella d’Isabel Díaz Ayuso reconeixia que havia comès dos delictes fiscals s’originés en la Moncloa. Després que Pilar Sánchez Acera, que era la mà dreta de l’aleshores cap de gabinet de Pedro Sánchez, declarés com a testimoni, el jutge Ángel Hurtado descarta una eventual participació d’ella en la presumible filtració del secret” i, per tant, rebutja “estendre la investigació sobre aspectes que només aportarien informació respecte d’aquest posterior recorregut” com li sol·licitaven algunes de les acusacions. “No va revelar res, per tant i en conseqüència, falta el primer dels requisits per poder considerar-la partícip d’un delicte de revelació de secrets”, afegeix.

El jutge esgrimeix que ella no era una “funcionari públic que coneix els secrets que es revelen per raó del seu propi càrrec”, que és “l’únic subjecte que podria cometre’l com a autor”. I apunta que tampoc ha trobat “cap circumstància o cap element a través del qual apreciar algun tipus de participació seva”. “Des del moment que rep una informació reservada a la qual ha donat publicitat un altre, amb la circulació que estén d’ella, no està fent públic cap secret, de manera que la seva conducta no entra el verb nuclear del tipus, sinó que se circumscriu que, havent rebut el correu, presumiblement filtrat de Fiscalia, amb les alteracions que al mateix pogués haver contribuït que se li practiquessin, el fa arribar a Juan Lobato”, relata la interlocutòria.

El seu testimoni ofereix “importants fissures” i no és un “exemple de col·laboració”

Tanmateix, la interlocutòria del jutge és molt crítica amb la declaració de Pilar Sánchez Acera com a testimoni. “De cap manera, es pot dir que [el seu comportament] sigui un exemple de col·laboració de cara a l’esclariment dels fets objecte d’investigació”, reconeix el magistrat, que considera que és “reprovable” i, fins i tot, amb “aparent rellevància penal”. I subratlla que el fet de descartar la seva participació en la filtració “no significa que es doni credibilitat a un testimoni que ofereix importants fissures” en vista de les diligències practicades, en particular les dades que aporta l’informe de l’UCO sobre el mòbil de Juan Lobato.

“L’actuació de Pilar Sánchez Acera és un element més que apunta que la filtració del correu surt, presumiblement, de Fiscalia. I en això té importància la seva declaració als efectes d’aquesta causa”, destaca el magistrat. “Així ho va intuir Juan Lobato en els seus missatges, però ho avala l’informe de l’UCO, davant la informació de la qual, les respostes donades per la mateixa Sánchez Acera en la declaració deixen molt a desitjar quan, en preguntar-se-li sobre això, va manifestar que no va rebre tal correu electrònic, sinó que va ser un document, que li va arribar mitjançant una fotografia de WhatsApp, que no recorda qui li va enviar”, apunta el jutge.

Així mateix, deixa clar que no “li resulta creïble” ni aquesta resposta ni el fet que afirmés que no recorda aquests detalls. “Es tracta d’un document al qual dona no poca importància en la mesura que, des que li arriba, el posa en coneixement de Juan Lobato, perquè faci ús d’ell en l’Assemblea de la Comunitat de Madrid, amb una sèrie d’instruccions perquè el mostri en el context polític que li indica i que, davant dels dubtes que sobre el seu origen li posa, realitza gestions per poder mostrar el mateix document, però no com li va arribar, sinó amb les dades personals tapades, sobre el qual ha treballat per adaptar-lo a les circumstàncies polítiques que convenia”, recorda el jutge. “No és, per tant, explicable que, sent un document tan significat, no pugui recordar qui li va proporcionar. I no només això, sinó que, tractat de buscar l’origen d’aquesta informació al seu dispositiu mòbil, no sigui possible perquè va canviar de telèfon i va esborrar els missatges que tenia en el que va utilitzar en aquell moment”, conclou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!