El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha decretat aquest dijous l’ingrés a presó de Víctor de Aldama, l’aconseguidor de la trama Koldo, per la seva implicació en la causa d’un presumpte frau de l’IVA dels hidrocarburs de més de 180 milions d’euros. De Aldama va ser detingut el passat dilluns juntament amb una dotzena de persones. I aquest dijous ha abandonat l’Audiència Nacional en una furgoneta amb destinació al centre penitenciari de Soto del Real. Anava també dins d’aquell vehicle el seu soci Claudio Rivas, que està vinculat a la companyia comercialitzadora de combustible Villafuel.

 

 

Amb la seva decisió, Pedraz obeeix la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que demanava l’ingrés a presó d’un dels principals protagonistes del cas Koldo. El Ministeri Públic investiga un entramat societari en el sector estratègic dels hidrocarburs que, en només dos anys, va arribar a defraudar a Hisenda 182 milions d’euros; no només defraudant quotes a l’Agència Tributària; també pel blanqueig de capitals.

El paper de De Aldama en el cas Koldo

Aquest dimecres es va fer públic un nou informe de la UCO que sosté que l'empresari Víctor de Aldama era el "nexe corruptor" que connectava "de manera premeditada i amb intencions clarament espúries" el Ministeri de Transports (durant la primera etapa d'Ábalos en el govern espanyol se l'anomenava departament de "Foment") amb la trama Koldo. El document de 87 pàgines afirma que les seves societats "no només li proporcionaven beneficis econòmics directes derivats de la penetració en el Ministeri" que llavors capitanejava l'home de confiança del president del govern espanyol, sinó que també eren utilitzades com a “vehicles per efectuar pagaments il·lícits o obsequis amb la finalitat d'assegurar la complicitat de certs treballadors públics".

L’informe també sosté que és evident el “poder” que tenia De Aldama, perquè “va aconseguir infiltrar la seva presumpta organització criminal dins dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat” a través de la col·laboració activa de Rubén Villalba, l’agent de la Guàrdia Civil destinat a Veneçuela i que va ser detingut pel cas Koldo. La UCO també destaca que Villalba hauria rebut una contraprestació econòmica amb la finalitat d’assegurar la protecció i la continuïtat de la presumpta organització criminal a través de dos eixos: garantir la seguretat interna o orgànica dels seus membres —cosa que inclou les comunicacions i la seguretat personal— i també garantir la seguretat externa, que comporta “protegir els actes de corrupció propis de l’operativa delictiva”.

De Aldama pagava el lloguer del pis de la parella d'Ábalos

La pel·lícula no acaba aquí. Perquè la Guàrdia Civil també ha revelat en els seus informes que l'aconseguidor de la trama Koldo, Víctor de Aldama, va estar pagant durant tres anys els 2.700 euros de lloguer mensuals que costava l'apartament de Jéssica, la parella d'Ábalos. El pis se situa en l'onzena planta d'un dels edificis més alts de Madrid, situat a la cèntrica plaça d'Espanya. La UCO apunta que De Aldama hauria utilitzat alguns testaferros per abonar fins a 88.000 euros a la parella de l'home de confiança de Pedro Sánchez. L'informe apunta que De Aldama va començar a pagar aquest lloguer un any abans que comencés a operar la trama corrupta que ha donat nom al 'cas Koldo'. La Guàrdia Civil conclou que aspectes com aquest assenyalen Ábalos de forma directa en la trama, així com la compra d'una casa per a l'exministre a la urbanització Alcaidesa Playa.

Ábalos, novament en el punt de mira

És per això que aquest dijous, el Tribunal Suprem ha demanat —a petició del jutge del cas Koldo— a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, si José Luis Ábalos és un parlamentari en aquesta cambra i si, per tant, té condició d’aforat. La decisió del magistrat Ismael Moreno obre la porta a dirigir-se al Tribunal Suprem perquè imputi qui va ser l'home de màxima confiança de Pedro Sánchez (número tres del PSOE com a secretari d'Organització del partit i ministre de la important cartera de Foment). Perquè quan una persona està aforada per la seva condició de diputat, només l'alt tribunal té competències per investigar-la. La petició del magistrat Ismael Moreno, que investiga les adjudicacions de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus, arriba després que el Jutjat Central d’Instrucció número 2 de Madrid rebés un nou informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.