Inversemblant. El jutge Manuel García-Castellón ha acceptat de demanar a la Comissaria General d'Informació-CNP si té informes relacionats amb espies russos, que haurien viatjat a Barcelona entre els anys 2014 i 2019, per adjuntar a la causa de Tsunami Democràtic, segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimarts. La petició va ser feta per dos agents de la policia espanyola personats com a acusació a la causa de Tsunami en veure aquests informes en "informacions periodístiques". Res més. No es detalla cap vincle dels suposats espies russos amb els 12 investigats per terrorisme a la causa de Tsunami, per promoure manifestacions massives contra la sentència del Suprem als líders independentistes el 2019.

En concret, l’advocat dels dos policies ferits en les protestes, Josep Maria Fuster-Fabra, va exposar a l’escrit que “no els ha trobat en el sumari de Tsunami”, però que sol·licita aquests informes sobre “espies russos experts en els sabotatges i assassinats”, que van explicar diferents mitjans de comunicació. I en una providència d’aquest dilluns, el magistrat de l’Audiència Nacional dicta que es comuniqui a les parts i que “accedeix al sol·licitat” i que es lliuri un ofici a la policia espanyola perquè “informi sobre els extrems interessats per la part”.

Arxivat el 2021

Es dona la circumstància que el mateix jutge García-Castellón va arxivar el maig de 2021 una investigació secreta sobre suposats vincles de russos amb el moviment independentista català. El fiscal de l'Audiència Nacional va indicar que les sospites, fetes, precisament, a partir d'un informe de la policia espanyola, no eren ni indicis i es fonamentaven en retalls de premsa.

Cas Volhov i alta traïció

Tot i la manca d'indicis i relació amb Tsunami, el jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, que sí que investiga una relació de l'entorn del president Carles Puigdemont amb uns russos, també ha demanat al seu homònim de l'Audiència Nacional, que si troba aquests informes policials, citats a la premsa, que li faci una còpia per dirimir si té alguna connexió amb la seva investigació. El cas Volhov se centra a escatir si hi ha un finançament irregular cap a Waterloo i una temptativa del delicte d'alta traïció o contra les institucions de l'Estat per les suposades relacions amb russos per promoure la independència de Catalunya el 2017.

Puigdemont al Suprem

De la causa de Tsunami Democràtic, el Tribunal Suprem va resoldre, la setmana passada, que és competent per investigar  per terrorisme el president Puigdemont, pel seu aforament com a diputat per Junts al Parlament Europeu, i també  del diputat d'ERC al Parlament, Rubén Wagensbeg, que recentment ha marxat a Suïssa, mentre els altres 10 acusats els retorna al titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional.

La resolució del Suprem és molt radical, compara les manifestacions promogudes per Tsunami amb el "terrorisme de carrer" de la kale borroka. I, hi afegeix que Puigdemont hauria comès el delicte de terrorisme com a autor mediat, és a dir a través d'altres; que impulsava els desordres per subvertir l'ordre constitucional a través dels manifestants. 

Ara, la instructora del Suprem del cas Tsunami, la magistrada Susana Polo, ha de resoldre si cita Puigdemont i Wagensberg a declarar com a investigats. Primer de tot haurà de demanar permís al Parlament Europeu, l'anomenat suplicatori com va fer el jutge Pablo Llarena per la causa de l'1-O.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!