El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón tira la tovallola: ha arxivat la causa de Tsunami Democràtic on hi havia deu persones investigades per terrorisme, entre elles la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Segons la resolució coneguda aquest dilluns al vespre, l'instructor de Tsunami ha decretat el sobreseïment de la investigació després que la sala penal de l'Audiència Nacional li hagi comunicat, aquest mateix dilluns, que li anul·la la investigació dels darrers tres anys per haver prorrogat de forma "il·legal" la investigació i només pot usar les diligències fins al 29 de juliol de 2021. I, amb aquesta limitació, li ha ordenat que arxivi la causa o que enviï els 10 investigats a judici.

En la resolució, el magistrat García-Castellón raona que hi havia indicis per a la investigació per terrorisme, però com no pot usar aquestes diligències, ni ha pres declaració als investigats, ha acordat el sobreseïment del cas. En concret, hi sosté: "Un cop apartats els esbrinaments declarats nuls per extemporànies, que apuntaven de manera inequívoca, segons el parer d'aquest instructor, a la comissió de fets susceptibles de ser qualificats d'un delicte de terrorisme, es desprèn que els fets investigats són constitutius d'infracció penal, si bé no existeixen motius suficients per a atribuir la seva comissió", i per això dona carpetada a la investigació oberta el 2019.

Els beneficiaris de l'arxivament

A més de Rovira, eren investigats per Tsunami a l'Audiència Nacional:  el director de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay; la dirigent d'ERC, Marta Molina; l'empresari Oriol Soler; el directiu d'Òmnium, Oleguer Serra; l'activista Josep Campmajó; el periodista Jesús Rodríguez, l'informàtic Jaume Cabaní; l'exconseller d'ERC, Xavier Vendrell, i el ciutadà italià Nicola Flogia. 

L'obsessió per tombar l'amnistia

El jutge García-Castellón havia de resoldre ara si els concedia o no l'amnistia del procés, però amb la dura correcció feta pel tribunal superior, ja no caldrà. El magistrat, que es jubila el pròxim 1 de setembre, ha acceptat que va prorrogar 24 hores tard la investigació, el  30 de juliol de 2021, i que totes les  diligències posteriors fetes per la policia no serveixen de res. El magistrat es dona per vençut dels seus darrers mesos d'instrucció en intentar tombar la llei d'amnistia i perseguir independentistes, amb el suport de Vox i les entitats unionistes, com a acusació popular.

 

El retorn dels exiliats a Suïssa

En saber-se la resolució de l'Audiència Nacional, Esquerra ha anunciat que Rovira, exiliada des del març de 2018 a Suïssa per l'1-O, estudia tornar a Catalunya si finalment es decreta l'arxivament de Tsunami, com ha passat. També són a Suïssa Serra, Campmajó i Rodríguez, des del novembre passat, quan el jutge els va imputar per terrorisme, i ara el seu retorn a casa és més proper.

Precisament,  Suïssa ha denegat diversos cops  la col·laboració judicial que li demanava el jutge de l'Audiència Nacional, com ara  saber l'adreça del domicili de Rovira,  perquè assegurava que la causa de Tsunami era "per motius polítics" i no pas per terrorisme.

L'arxivament per Puigdemont i Wagensberg

A més,  García-Castellón ha acordat de comunicar l'arxivament a la instructora del Suprem, Susana Polo, que investiga per terrorisme  de Tsunami al president a l'exili, Carles Puigdemont, i al diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que també va marxar al país helvètic.

En  comunicar-li la resolució de la sala penal de l'Audiència Nacional, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, que també porta la defensa d'Alay, ja ha demanat, avui mateix, a la magistrada que actuï "de forma ajustada a dret"; és a dir, que decreti l'arxivament de la investigació perquè passa el mateix que en els investigats de l'Audiència Nacional: van ser imputats per terrorisme el 6 novembre de 2023 i no han declarat com a investigats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!