Canvi de plans. El jutge Manuel García-Castellón no es jubilarà aquest estiu com es va anunciar el maig passat, després de comunicar-ho al seu entorn més proper, sinó que ara preveu complir la permanència en el servei actiu a la judicatura fins a l’edat màxima de 72 anys, tal com va demanar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i se li va concedir, sense que hagi anunciat cap canvi, segons fonts de l’òrgan de govern dels jutges consultades per ElNacional.cat aquest dilluns. Així, si res canvia, García-Castellón estarà al capdavant del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional fins al 16 d’octubre, que és quan compleix els 72 anys. Exerceix de jutge des del 1977. Aquest fet implica que el magistrat podrà revisar si aplica o no l’amnistia als 10 encausats per terrorisme de Tsunami Democràtic, ja que la llei de l’oblit penal, que va entrar en vigor la setmana passada, concedeix als jutges un termini de 2 mesos per executar la llei. Per ara, García-Castellón ha donat deu dies a la Fiscalia, defenses i acusacions (amb dos policies ferits, Vox i dues entitats espanyolistes) perquè informin si la causa de Tsunami encaixa en la llei d’amnistia. El jutge pot contestar quan vulgui; té de marge fins al setembre, ja que l’agost és inhàbil, menys quan les causes que estan en instrucció, com ara el cas de Tsunami, tot i que no es preveu cap mesura excepcional perquè cap investigat és en presó provisional.

Abans de l’estiu, el magistrat val·lisoletà també podria donar resposta als 10 encausats de Tsunami i declarar extingida la seva suposada responsabilitat penal. Això no obstant, el jutge García-Castellón va activar aquesta causa, adormida des de la seva obertura el 2019, quan el govern del PSOE va arribar a un acord amb Junts i ERC per la llei d’amnistia, el novembre passat, i poder incloure els encausats per terrorisme de Tsunami. També s'espera que siguin amnistiats els 12 CDR de l’operació Judes, que el mateix García-Castellón ha deixat a les portes de judici i ara ha de ser la sala penal de l’Audiència Nacional qui resolgui si els amnistia.

Peticions d'amnistia i la consulta al TJUE

En la causa de Tsunami, les defenses dels encausats d'ERC —la secretària general d'ERC, Marta Rovira, la dirigent Marta Molina i l'exconseller Xavier Vendrell— així com el membre de la junta d'Òmnium Oleguer Serra ja han demanat que se'ls apliqui l'amnistia. Esquerra també ha sol·licitat l'amnistia per al diputat republicà Ruben Wagensberg, investigat per terrorisme a la causa de Tsunami que té el Tribunal Suprem, que també ja ha preguntat a les parts sobre l'aplicabilitat de la norma.

El magistrat, però, podria resoldre abans de l'octubre que presenta una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè té dubtes que el delicte de terrorisme pugui ser amnistiable —tot i que en el cas de Tsunami no hi ha cap víctima mortal ni acció extrema imputable als investigats—, fet que implicaria deixar aturat tot el procediment de Tsunami fins que s'obtingui la resposta del tribunal europeu, que pot trigar uns 18 mesos, si no hi ha un procediment ràpid. En aquest cas, el magistrat que substitueixi García-Castellón al capdavant del jutjat serà l'encarregat de resoldre la causa de Tsunami.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!