Més investigats de Tsunami Democràtic. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón vol imputar un agent dels Mossos d'Esquadra, que ha identificat la Guàrdia Civil com la persona que usa el nom de Xuxu Rondinaire a les xarxes socials i hauria donat indicacions sobre seguretat als investigats de Tsunami per organitzar protestes. En concret, el magistrat ha demanat als Mossos d'Esquadra que informin si aquesta persona és membre del cos de la policia catalana, segons una resolució comunicada aquest dimarts. Fonts properes a la investigació han confirmat a ElNacional.cat que és un agent en actiu, com ja indicava que sospitava García-Castellón, el qual a més de requerir la informació oficial a la policia catalana, ha dictat obrir una peça separada i reservada per protegir les seves dades personals. El jutge va reclamar la seva identificació quan va demanar a la Guàrdia Civil si els investigats de Tsunami volien "actuar al pas de la comitiva del rei Felip VI" en una visita a Barcelona el juliol del 2020, a partir d'unes converses genèriques. En un segon informe, la Guàrdia Civil ha respost ara al magistrat que no va haver-hi cap incident contra el monarca.
En la nova resolució, el magistrat de l'Audiència Nacional recorda que en una interlocutòria del gener passat va destacar una conversa dels dies 12 i 13 de juliol de 2020 sobre les visites del rei, inclosa en el sumari de Tsunami, i de la qual admet que fins llavors no havia fet referència en els fets que investiga, que situa entre els anys 2016 al 2022. En concret, un dels investigats, l’empresari gironí Josep Campmajó, parlava amb l'usuari anomenat Xuxu Rondinaire, amb el perfil @marietadelullviu, sobre mobilitzacions el 2019, a l'aplicació Wire, empresa amb seu a Suïssa. I el jutge demanava la identificació d'aquesta persona, informació ara assolida per la Guàrdia Civil, que detalla que ha usat el canal Siena de l'Oficina Europea de la Policia (Europol) per demanar a les autoritats suïsses que l'empresa Wire identifiqui a la persona que hi ha darrere d'aquest pseudònim i amb el perfil també usat a Proton Mail, un correu electrònic xifrat. En el formulari de cooperació policial, s'indica que la investigació és pel delicte de terrorisme.
Investigat número 13?
El jutge García-Castellón va reactivar la causa de Tsunami el novembre passat, just en plenes negociacions de l'amnistia, i va indicar els noms de les 12 persones investigades i pel delicte de terrorisme, entre les quals el president a l'exili Carles Puigdemont. Actualment, el Tribunal Suprem ha assumit la investigació de Puigdemont i del diputat d'ERC Ruben Wagensberg, pel seu aforament, mentre la resta continuen imputats a l'Audiència Nacional. Recentment, almenys 7 dels 12 investigats han decidit exiliar-se davant d'aquesta persecució. Un d'ells és Campmajó. I, si res canvia, Xuxu Rondinaire podria ser el 13è investigat del cas Tsunami.
Indicacions de seguretat
En el seu informe, la Guàrdia Civil sosté que l'agent dels Mossos, sota el nom de Xuxu Rondinarie, hauria exposat "les característiques d'un desplegament de seguretat realitzat en els desplaçaments d'una personalitat, com ara l'ús de vies ràpides des de l'aeroport fins al recinte on se celebra l'acte, la composició de la comitiva mòbil amb la disposició dels vehicles i fins i tot els reconeixements realitzats de manera permanent sobre el recorregut i la disposició de força policial en encreuaments, ponts, interseccions, etc." Això no obstant, les seves afirmacions són genèriques, i en les mobilitzacions massives de Tsunami contra la sentència del Suprem als líders catalans no es va cometre cap incident contra la comitiva amb el rei Felip VI.
Les afirmacions sospitoses per al jutge de l'Audiència Nacional i atribuïdes a Xuxu Rondinaire són: "A no sé que hi hagi alguna cosa preparada a vies ràpides i ells ho sàpiguen; A què et refereixes que van evitar el ràpid com el darrer cop? On?; A més a cada pont o intersecció entre l'aeroport i on hagi d'anar hi haurà mínim un mosso o policia local; Mai eviten el ràpid. Mai; Però si hi ha una mani, doncs clar que l'eviten; Des d'algunes hores abans la guàrdia R fa passades amunt i avall per tot el recorregut; Explica qué voleu fer i us diré si val la pena o perdreu el temps com al Camp Nou; I un parell d'hores o dues abans fan el recorregut amb tota la comitiva (sense la personalitat), Cotxe de M de trànsit, ambulància, dos cotxes de guàrdia R i el seu...".
"No van existir"
Amb tot, la Guàrdia Civil recorda al jutge de l'Audiència Nacional que no va haver-hi cap incident a Catalunya amb la visita del rei espanyol. Hi afirma que "quant a les accions planejades contra la visita del rei a Catalunya, segons fonts obertes, els CDR de Girona haurien manifestat el seu malestar contra aquesta visita planejada en un inici a Barcelona i Figueres. Hi afegeix: "Pel que fa als actes duts a terme contra aquesta visita, cal destacar que no van existir", i que la visita al final va ser canviada i ses majestats van visitar el monestir de Santa Maria de Poblet, a Tarragona, "no constant cap incident durant el seu desenvolupament".