La lupa de l'Audiència Nacional s'amplia. Tal com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, el jutge instructor Manuel García Castellón ha imputat l'exsecretaria general del PP, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, en el marc de l'Operació Kitchen. El magistrat ha acordat citar-los com a investigats pels delictes de suborn, malversació i tràfic d'influències en el marc de la investigació de l'operatiu parapolicial que pretenia espiar i robar documentació comprometedora a Luis Bárcenas. Tant Cospedal com López del Hierro compareixen avui a la comissió d'investigació de la Kitchen al Congrés dels Diputats.
El jutge també ha citat, pels mateixos delictes, l'excap de gabinet de Cospedal, José Luis Ortiz; l'exsecretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i l'excomissari José Manuel Villarejo. Cospedal ha estat citada el pròxim 29 de juny; López del Hierro i Ortiz, el 30 de juny, i Villarejo i Martínez, l'1 de juliol.
Ignacio López del Hierro estava justament compareixent aquest dimecres al matí a la comissió d'investigació de la Kitchen al Congrés dels Diputats quan s'ha fet pública la interlocutòria. Des del principi s'ha acollit al seu dret a no declarar. Ha explicat que "per indicacions jurídiques" no contestaria cap pregunta. Quan ha saltat la notícia, ha admès que la citació no l'ha agafat per sorpresa. L'exministra i exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal ho farà a les tres de la tarda.
La imputació de Cospedal i López del Hierro va ser sol·licitada per la fiscalia el passat setembre. El magistrat instructor considera procedent acordar-la ara, "un cop s'han realitzat les declaracions necessàries per avançar en l'esclariment dels fets i estudiat la documentació rebuda". I d'aquestes declaracions i documentació García Castellón infereix la participació de l'exsecretària general del PP i el seu marit en l'operatiu parapolicial.
En la interlocutòria, de 16 pàgines, García Castellón relata que la instrucció ha permès conèixer "aspectes clau de la trama", com la captació del xofer Sergio Ríos, els pagaments per la seva col·laboració, el cercle de policies implicats així com la participació de l'exministre Jorge Fernández Díaz i de la seva mà dreta a Interior, l'exsecretari d'Estat Francisco Martínez.
La resolució assenyala que els policies haurien tingut ple coneixement de l'Operació Kitchen i del seu caràcter il·lícit "en tenir com a objectiu la substracció de proves d'un procediment judicial, i l'utilització durant el seu desenvolupament de fons reservats del Ministeri de l'Interior, que serien d'aquesta manera desviats de les estrictes finalitats legalment previstes per a la seva autorització i ús". La investigació recull les gravacions de Villarejo, un ofici policial que analitza les agendes intervingudes a l'excomissari i determinats passatges de la declaració de Luis Bárcenas.
La participació de Cospedal i López del Hierro
El magistrat de l'Audiència Nacional apunta que, d'aquestes agendes intervingudes, es pot despendre que l'Operació Kitchen va néixer l'11 de juliol del 2013. L'anotació diu el següent: "Xerrada 45 minuts. Pla contra LB. Interv.Comunicacions, registres i citació de dona i fill". A partir d'aquest moment, afegeix el jutge, "es detecta una cadena d'anotacions que permet inferir la participació de la senyora Cospedal i el senyor López Hierro en la captació de Sergio Ríos".
En aquest context, Manuel García Castellón assegura que "resultaria convenient escoltar María Dolores de Cospedal i Ignacio López del Hierro sobre la seva participació en la captació de Sergio Ríos en la trama, perquè la seva intervenció, a través d'Andrés Gómez Gordo, podria haver estat decisiva perquè aquest es decidís a participar".
"Operatiu parapolicial"
Segons el magistrat instructor de l'Audiència Nacional, els “òrgans superiors i directius de l’Administració General de l’Estat” van crear un “operatiu parapolicial” que va actuar, al marge de la llei, “almenys entre els anys 2013 i 2015”. El seu objectiu, aconseguir “material documental comprometedor d’alts dirigents” de Luis Bárcenas, extresorer del PP, i així neutralitzar les amenaces polítiques al govern de Mariano Rajoy. Se li van realitzar fins a 55 seguiments sense ordre judicial, segons les informacions publicades del sumari del cas. El principal objectiu va ser el seu xofer, Sergio Ríos, que hauria cobrat 53.000 euros per robar-li documentació, entre la qual hi havia àudios comprometedors.