El jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, ha citat com a investigats el secretari d'Estat de Seguretat durant el govern de Mariano Rajoy, Francisco Martínez, i el director adjunt operatiu de la policia espanyola (DAO) d'aquell moment, Eugenio Pino, en el marc d'una presumpta trama d'extorsió a l'advocat Javier Gómez de Liaño per tal d'evitar que es fessin públiques informacions sobre la caixa B del PP quan aquest representava l'extresorer Luis Bárcenas.

Segons ha avançat eldiario.es, la decisió de García-Castellón es produeix després que Gómez de Liaño reclamés al magistrat de l'Audiència Nacional que els cités a declarar a la peça número 36 del cas Tándem. El lletrat demanava la compareixença, tot i que no especificava si com a investigats o testimonis, de Francisco Martínez, Ignacio Cosidó, qui va ser director general de la policia espanyola, i l'ex DAO Eugenio Pino. També sol·licitava el testimoni de l'advocat Alejandro Auset Domper.

La peça número 36 del cas Tándem

En aquesta peça separada del cas Villarejo (la peça número 36 del cas Tàndem), s'investiga si "persones vinculades al PP" van encarregar uns "serveis dirigits a l'obtenció d'informacions relatives a Luís Bárcenas, imputat per un procediment penal, i al seu advocat defensor en aquest procediment, Javier Gómez de Liaño, que poguessin ser usades per pressionar ambdós i evitar que poguessin difondre dades comprometedores per aquest partit", tal com recorda El Periódico que també ha tingut accés a la interlocutòria. Concretament, haurien intentat aconseguir proves del fet que Gómez de Liaño hauria cobrat 5 milions d'euros a Suïssa d'un pres russogeorgià quan era l'encarregat de liderar la defensa de l'extresorer del PP.

Cosidó es lliura de la citació

Com s'ha indicat més amunt, l'advocat Gómez de Liaño també havia demanat la citació d'Alejandro Auset Domper però García-Castellón s'hi ha negat encara que la Fiscalia es refereixi a ell com l'advocat de l'Estat en excedència al capdavant d'un "lobby jurídic" que treballaria per al PP, que hauria encarregat l'atac a Liaño, i que respondria directament davant de María Dolores de Cospedal. Qui també s'ha lliurat de declarar com a imputat és l'aleshores director de la policia espanyola Ignació Cosidó. Segons els arguments de García-Castellón, l'advocat Liaño no especifica si han de comparèixer com a testimonis o imputats i "no ha sorgit fins ara cap indici de la seva participació". El jutge creu que no hi ha "elements" que vinculin cap dels dos amb els fets que s'investiguen, més enllà dels seus càrrecs i cap de les declaracions prestades en la causa o els documents aportats diuen el contrari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!