Tercera reactivació del cas Volhov. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona ha demanat ara informació al Departament d’Educació per aclarir si l’operació que impulsava l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, de traslladar el centre d'educació especial de la Fundació El Brot a Villa Bugatti a Cabrera de Mar, podria ser una operació urbanística il·legal, en haver-se comès els delictes de tràfic d’influències i prevaricació administrativa. En un informe d’abril passat, la Guàrdia Civil sosté que el Departament de Vicepresidència va afavorir una operació urbanística de l’exconseller Vendrell, investigat en el cas Volhov, i a través de fons de l’Obra Social La Caixa. El cos armat detalla que uns 149.718 euros de la subvenció a El Brot “podrien haver estat destinats a altres fins”, com ara  per enfilar l’operació urbanística.

Així, en una resolució del 23 d’abril passat i coneguda avui, el magistrat Joaquín Aguirre exposa que per aclarir aquesta operació urbanística  demana al Departament d’Educació distinta informació.  La primera si el centre educatiu El Brot és considerada un centre d’educació especial després de l’entrada en vigor del decret 150/2017 i les característiques de l’alumnat d’aquest centre.  A més, dels concerts educatius, contractes, subvencions i ajudes públiques concedides des del 2017 a la fundació El Brot, de la qual és responsable Vendrell. I, també sol·licita les despeses pagades totalment o parcialment a través d’Ensenyament per altres organismes, que inclogui el personal que hi treballa.

En altres dues resolucions, també datades el dia de Sant Jordi, el jutge Aguirre ha demanat investigar si l'empresari i exlíder de Convergència, David Madí, investigat en el cas Volhov, va cobrar comissions il·legals per les entrevistes que va mantenir amb responsables de la Generalitat, a través de la seva empresa consultora i en representació de grups d'empreses. I avui s'ha sabut que ha citat a declarar com a investigat l'empresari rus Alexander Dmitrinko, relacionat amb el cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, també investigat en el cas Volhov.

 

 

El conseller

En un informe del febrer passat, la Guàrdia Civil  va insistir que l’actual conseller d’Educació,  Josep González Cambray, estaria implicat en el cas Volhov, en concret de l’operació de Villa Bugatti, on l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell impulsava la construcció d’un centre d’educació especial. El projecte era traslladar de Sant Joan Despí a Cabrera de Mar el centre de la Fundació El Brot. Segons el cos armat, González Cambray quan era director general de centres públics hauria impulsat el projecte de Vendrell tot i saber que no complia els requisits legals. En aquesta peça també s’investiga a Pilar Contreras, llavors directora general de centres concertats i privat. Si la investigació avança i hi ha indicis contra l’actual conseller, el jutge Aguirre hauria de fer un informe motivat per elevar el seu cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que és aforat i només el pot investigar l’alt tribunal català. L’operació no es va realitzar, perquè des d’Educació se li deia que faltaven alguns requisits, fet pel qual es queixava, segons les trucades intervingudes.

Alcalde de Cabrera

En l’operació Volhov,  l’octubre de 2020, també es va detenir l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), i el regidor d’Urbanisme,  Enric Mir (ERC), a qui Esquerra va fer dimitir, ja que en els escorcolls al seu despatx municipal se li van trobar 38.000 euros en efectiu, dels quals va assegurar que era per pagar un immoble familiar que res tenia a veure amb Villa Bugatti.

 L’alcalde Mir va declarar, després de ser posat en llibertat, que la Guàrdia Civil hauria pogut demanar la documentació sobre l’expedient de Villa Bugatti que buscava i li haurien lliurat. En relació amb el canvi d’usos de la finca, l’alcalde afirmava que tota la tramitació s’havia fet de manera correcta i amb l’aval de tots els informes tècnics i jurídics preceptius. Mir negava així qualsevol conxorxa amb el també detingut i exconseller d’ERC, Xavier Vendrell, que és qui s’hauria beneficiat del tràmit urbanístic. La Guàrdia Civil sosté que amb aquest canvi d’usos el preu del solar de Vendrell passa de cinc a deu milions d’euros. “El que es pretenia és que l’Ajuntament i la Generalitat fossin àgils en la tramitació, sense infringir en cap cas la llei”, va detallar Mir.

El canvi d’usos va passar el tràmit de l’aprovació inicial al febrer, en un ple municipal amb nou vots a favor, una abstenció i cap vot negatiu. Per poder consumar el projecte, però, calia encara passar el tràmit de la Generalitat perquè es fes l’aprovació definitiva de la modificació urbanística. L’Ajuntament de Cabrera de Mar va fer un comunicat en el qual afirmava que l’operació policial de la Guàrdia Civil va comportar un “espectacle denigrant i exagerat” al municipi.

Escorcoll  a l'Ajuntament de Cabrera de Mar, l'octubre del 2020 /  ACN