El jutge que investiga Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat a la Moncloa una llista amb el detall dels llocs de feina dels treballadors i els assessors que exerceixen tasques allà. El magistrat Juan Carlos Peinado ha sol·licitat també a la Universitat Complutense de Madrid (UCM), a on s'impartia el màster que Gómez codirigia i que ara s'investiga, que aporti tots els expedients que s'hagin pogut tramitar per inscriure la Càtedra Extraordinària de Transformació Social Competitiva, que també dirigia la dona de Sánchez, en qualsevol registre, ja sigui de propietat intel·lectual, marca, nom comercial, programari informàtic, drets d'autor o disseny industrial. La petició de Peinado, titular del jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid, arriba una setmana abans de la compareixença de Begoña Gómez en seu judicial per declarar sobre la investigació que hi té en contra. La causa la va obrir el magistrat arran d'una denúncia del grup d'extrema dreta Manos Limpias i s'investiga a la dona del president del govern espanyol per presumptes delictes de tràfic d'influències, corrupció en els negocis, apropiació indeguda i intrusisme.
La demanda del magistrat arriba després d'indicis que apunten que una assessora de la Moncloa va fer gestions a través de diversos correus electrònics en nom de Begoña Gómez relacionats amb la seva feina en la Universitat Complutense. Aquesta treballadora de la Presidència del govern espanyol, Cristina Álvarez, ha estat citada a testificar els pròxims dies. Peinado indaga sobre si l'assessora de la Moncloa va arribar a treballar per la dona del president i va intercedir en qüestions relatives als màsters i la càtedra en aquesta universitat pública madrilenya. Segons les acusacions, Álvarez, directora de Programes de Presidència del Govern podria haver incorregut en un delicte de malversació.
En un correu electrònic de febrer del 2024, que consta al sumari de la investigació, Cristina Álvarez va comunicar a l’empresa Reale l’interès de Begoña Gómez que la companyia asseguradora continués patrocinant la càtedra. "Em diu la Begoña que et traslladi que li encantaria que continueu com a patrons de la càtedra, encara que sigui amb una quantitat inferior. Disposats a col·laborar amb vosaltres en allò que necessiteu", deia el correu que va enviar a Pilar Suárez-Inclán, directora de Comunicació Institucional i RSE de Reale.
Cristina Álvarez no s’identificava amb un càrrec oficial i feia servir un compte personal, però a la cadena de missatges sí que hi apareixia utilitzant un compte oficial de la Presidència del govern espanyol, on firmava com a directora de programes de la Secretaria General de Presidència. "Ha de destacar-se que en aquests correus s'evidencia que aquesta assessora de la Moncloa, és a dir, una persona amb funcions públiques i el sou de les quals és a càrrec de l'erari públic, ha exercit funcions d'assistent personal de la investigada Begoña Gómez (...) proporcionant-li ajuda en el context de les seves activitats professionals estrictament privades", indicava en un escrit l'acusació del grup d'extrema dreta Hazte Oír.
Demana registres a la Complutense
La demanda que el jutge ha fet a la Complutense tracta d'indagar també si Gómez va cometre apropiació indeguda del programari de la universitat, per això la petició de qualsevol mena d'inscripció registral amb relació a la càtedra. També demana a l'exvicerector de la Complutense, Juan Carlos Doadrio, que aporti en un termini màxim de cinc dies la documentació relativa a la càtedra que s'investiga i que durant la seva declaració davant el jutge va dir que conservava. Begoña Gómez va aportar al jutjat uns correus electrònics que evidencien que Cristina Álvarez també va participar en gestions de la Complutense mentre ella codirigia un dels seus màsters. Va ser l’octubre del 2022 quan dos membres de l’Oficina de Transparència de Resultats d’Investigació (OTRI) es van adreçar a Cristina Álvarez per proporcionar-li informació sobre com registrar el domini de la pàgina web, segons constava en un dels correus que va aportar la defensa de la dona de Pedro Sánchez. En un altre correu, consta que María José Sánchez Rosales (de la Gerència de l’Escola de govern de la Complutense) va comunicar a Begoña Gómez, a María Cristina Álvarez, a Blanca de Juan de Castro (coordinadora del Màster en Transformació Social Competitiva) i a Juan Manuel Ruano (codirector del Màster) que el plec de prescripcions tècniques (pel qual s’investiga Gómez per un presumpte delicte d’intrusisme) havia de signar-lo ella. Això serveix al seu advocat, Antonio Camacho, per esgrimir que va firmar-lo “perquè la Universitat Complutense així li ho va indicar expressament”.