Un jutge investiga la candidata del PP el 9-J Pilar del Castillo per conspirar contra un antic soci, segons ha avançat aquest dimarts elDiario.es. Del Castillo és eurodiputada i número 9 de la llista del PP a les eleccions europees, així com exministra de Cultura de José María Aznar. Ara, un jutge de Madrid l'ha imputat en una causa que investiga si ella i diversos dels seus socis van conspirar i denunciar en fals un empresari del sector tecnològic. Segons documentació judicial, el titular del jutjat la va cridar a declarar com a investigada el passat 28 de maig, però la seva compareixença no va ser possible perquè no va ser localitzada.

La querella està signada per un dels antics socis de Del Castillo en una empresa en la qual va tenir accions mentre era diputada i li atribueix delictes d'administració deslleial, denúncia falsa i organització criminal. Segons aquesta querella i la documentació, en agost del 2006, la ja aleshores eurodiputada va signar la seva entrada en l'accionariat d'una empresa del sector tecnològic anomenada Tecnofor Ibérica SL: 733 participacions per un valor de 90.000 euros repartit entre el capital social i la prima d'emissió. Posteriorment, l'abril del 2013 i mitjançant una altra empresa anomenada Attendance Estudios y Consultoría, va adquirir participacions d'una altra societat anomenada Cloud Middle Trust SL.

La querella contra Del Castillo

Del Castillo va formar part de l'accionariat de la seva companyia tecnològica de forma pacífica fins que el 2012 diversos socis van començar a intentar vendre l'empresa davant la crisi econòmica iniciada uns anys abans. L'autor de la querella relata en el seu escrit que els socis "van passar a exercir un incessant assetjament societari" que va culminar amb una querella contra ell per administració deslleial, que va acabar en absolució.

L'afectat va passar a l'atac i va presentar una querella contra Del Castillo i els seus antics socis per administració deslleial, denúncia falsa i organització criminal que, l'octubre de l'any passat, va ser inadmesa pel jutjat número 14 de Madrid. El magistrat va entendre que el rerefons de l'afer no eren tres delictes, sinó "serioses discrepàncies" entre els socis. Però l'Audiència Provincial, el febrer d'enguany, va decidir ordenar l'obertura de diligències i va dir que "no resulta descartable" que sí que haguessin existit aquests delictes.

"Una peça decisiva per al frau"

La resposta recent del jutge va arribar a principis d'aquest mes de maig, dos dies després que es registressin les candidatures per a les eleccions europees: Del Castillo i la resta de querellats estaven citats a declarar el dia 28 d'aquest mes com a investigats. Fonts del cas expliquen a elDiario.es que ni ella ni altres acusats van ser localitzats i les declaracions es van suspendre sense que, de moment, l'instructor hagi fixat una nova data.

La querella entén que la responsabilitat per tots aquests fets s'estén als socis de la societat, entre ells Del Castillo. Considera dos dels investigats "els vertaders líders del grup criminal" i sobre l'eurodiputada, raona: "Tot i que pugui semblar que ha tingut menor participació en els fets, ha estat peça decisiva en el grup criminal perquè el frau s'hagi materalitzat". En el cas de la candidata del PP a les eleccions europees, el denunciat cita els fets que li imputa: per una banda, "votar a favor d'acords clarament perjudicials per les mercantils i el querellant"; per una altra, participar en una estratègia perquè dimitís, entressin nous socis a l'empresa i que finalment un altre dels acusats "portés a terme l'operació acordió".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!