No entén el català. És l’afirmació que ha fet un jutge de Barcelona a dos dels quatre investigats que aquest dijous ha citat a declarar per haver fet piulades “humiliants” contra la família de Canet de Mar que va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordenés a l’escola Turó del Drac que la classe de P5 on va la seva filla es realitzi el 25% de classes en castellà. El magistrat és el titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona, Sergio Escalona Lebiere i la seva afirmació ha condicionat els drets lingüístics dels investigats. Precisament, el Departament de Justícia va iniciar una campanya aquest estiu per garantir que tothom s'expressi en la llengua pròpia als jutjats.
La segona sorpresa d’aquest cas és que cap representant de la Fiscalia de Barcelona s’ha presentat a la declaració d’aquest matí, malgrat que ha estat la fiscalia qui ha impulsat l’acusació pel delicte d’odi i contra les llibertats a aquestes quatre persones, després de descartar a una quarantena d'altres piuladors. Tampoc s’han personat els advocats de VOX, Hablemos Español i l’Assemblea per una Escola Bilingüe que van denunciar les piulades a la fiscalia de Barcelona, el desembre passat.
La Fiscalia General tutela el cas
El tercer fet excepcional en aquesta investigació de les piulades de Canet de Mar és que hi ha un expedient de seguiment per part de la Fiscalia General de l'Estat, en concret de la Fiscalia Delictes d’Odi, a Madrid, segons fonts judicials. És un fet excepcional, ja que la fiscalia de Delictes d’Odi de Barcelona, encapçalada per Miguel Ángel Aguilar, és la pionera en tot l’Estat Espanyol de fer investigar fets discriminatoris contra persones vulnerables i col·lectius, com ara el LGTBI. La fiscalia de Delictes d’Odi de Madrid és dirigida pel fiscal de sala, Fernando Rodríguez Rey, que ha estat força anys exercint a Barcelona, en els àmbits d'Anticorrupció i Estrangeria.
Defensa del debat lingüístic
En la compareixença d’avui, un dels investigats ha defensat davant del jutge les seves piulades en assegurar que s’emparen en la llibertat d’expressió i en el debat lingüístic obert al nostre país, arran de la imposició per part del TSJC de fer el 25% de classes en castellà a tots els centres. A aquest ciutadà se l’acusa d’haver escrit “Ñ” de “ñordo” i de demanar l’aïllament de la menor al centre, segons la fiscalia.
El segon investigat, a qui el fiscal acusa de fer públics els noms i l’adreça de la família de Canet de Mar, s’ha acollit al seu dret a no declarar. El seu advocat, Josep Rosell, ha afirmat que espera que els perjudicats declarin primer, com és habitual en els procediments, i que estan citats el 12 de setembre, i en saber què manifesten demanarà al jutge que torni a citar al seu client.
Fer canelons amb la nena
El pròxim 5 de setembre estan citats els altres dos investigats. Un d’ells va piular que es podrien fer canelons amb els nens, que la fiscalia interpreta com “cosificar” a la menor afectada i un menyspreu a les persones que parlen en castellà.
Per la fiscalia, els denunciats “perseguien generar en la família sentiments d’angoixa, inquietud i intimidació que els fes desistir de la seva pretensió, servint, a més, d’avís per a altres famílies que poguessin tenir idèntics plantejaments lingüístics”. Per contra, les defenses asseguren que les seves expressions s’emparen en la llibertat d’expressió i que hi ha altres casos més greus, contra catalans i col·lectius minoritaris que no són defensats amb tanta fermesa.