El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre (Canàries, 1958), ha demanat avançar la seva jubilació al pròxim 15 de gener de 2025, segons ha pogut saber ElNacional.cat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat el seu vistiplau, ja que compleix els requisits: tindrà més de 65 ays (66) i  reconeguts més de 30 anys de servei efectius a la judicatura; exerceix des de 1985 a Catalunya, i ho ha demanat amb sis mesos d’antelació. Ara, ho haurà d'aprovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tot i que és un tràmit si l’alt tribunal català l’ha validat. En aquests darrers mesos, el jutge Aguirre ha estat envoltat de polèmica per les seves controvertides resolucions en el cas de la 'trama russa', contra el Govern, i en el cas Negreira, contra el FC Barcelona.

El magistrat va  sol·licitar acollir-se a la jubilació voluntària el 4 de juny passat, una setmana després que l’Audiència de Barcelona li ordenés aturar la investigació del cas Volhov, sobre els vincles de responsables russos amb l’independentisme català. Això no obstant,  el jutge va reactivar la investigació amb la creació d’una nova peça sobre la ingerència russa al moviment independentista català, el 21 de juny passat,  amb 13 investigats per traïció i malversació de fons, entre els quals els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont.  I el darrer pas ha estat elevar aquesta investigació al Tribunal Suprem perquè Puigdemont i Francesc de Dalmases, en ser diputats de Junts, són aforats.

Querella i recusació pendents

Fins que el Suprem no  accepti o rebutgi el cas de la ingerència russa, el jutge Aguirre continua liderant la investigació, tot i que en un compte enrere. Aquesta actuació del magistrat  ha estat molt criticada per les defenses, que l’acusen d’haver creat una peça "il·legal", ja que el material és el mateix del cas Volhov, del qual l’òrgan superior, l’Audiència de Barcelona, el va fer aturar. Per això, Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, i del director de la seva Oficina, Josep Lluís Alay, va presentar al TSJC una querella contra Aguirre per prevaricació, fa ja un mes. El magistrat del TSJC Carlos Ramos, encarregat d’analitzar si s’admet a tràmit la querella,  ha demanat diverses diligències i fins al setembre no hi haurà cap resposta. Boye, investigat en la suposada nova peça russa, també va presentar una segona recusació contra el magistrat per falta d’imparcialitat. La seva tramitació ha quedat setmanes aturada al jutjat.

Corregit en el cas Negreira

Abans de demanar la jubilació, el jutge Aguirre també va rebre dos correctius de l’Audiència de Barcelona sobre la seva investigació contra el FC Barcelona en el cas Negreira. El tribunal va descartar que el club blaugrana i els expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu i el president Joan Laporta i els exdirectius Albert Soler i Òscar Grau hagueren comès el delicte de suborn, com va indicar el jutge contra el parer de la Fiscalia Anticorrupció. El tribunal també va indicar que  no es podia investigar Joan Laporta, a qui va imputar pels pagaments del seu primer mandat a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira. El Barça sosté que va pagar a Negreira 7,6 milions d'euros entre el 2011 al 2018 per fer informes.Els pagaments de Laporta estan prescrits, segons el tribunal. Caldrà veure si en els quatre mesos i escaig d’exercici en actiu, el jutge Aguirre té temps de citar a declarar als investigats i d’enviar-los o no a judici.

El jutge Aguirre  va començar a treballar al jutjat de Districte número 24 de Barcelona, el  24 de maig de 1985, destí en el qual va romandre fins que el 9 de gener de 1987, va ser nomenat per a la plaça de jutge de Primera Instància i Instrucció de Calatayud. Finalment, va ser nomenat magistrat titular del  jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona el 27 de juny de 1988, càrrec i destí en els quals continua actualment. El cas més  important i mediàtic del jutge va ser la detenció de l’empresari Javier de la Rosa pel cas Grand Tibidabo, amb  l’impuls de la Fiscalia, el 1994.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!