L'exjutge José Castro, que va convertir-se en el primer magistrat a imputar un membre de la casa reial a Espanya, ha tret lliçons sobre interferir amb la família monàrquica. Així ho ha demostrat aquest dimecres en una entrevista en què ha defensat que, durant la investigació del cas 'Nóos', no va plantejar-se posar el rei Joan Carles I en el punt de mira. "No vaig instruir cap causa contra l'emèrit perquè no tenia jurisdicció. Ni em va passar pel cap des que vaig veure que inviolable era equivalent a impune i em vaig abstenir de cap investigació", ha defensat. Així, ha deixat clar el seu posicionament sobre l'actual inviolabilitat que permet a Joan Carles evitar qualsevol inquisició cap a la seva persona i les seves activitats, precisament el dia que fa dos anys va fugir a Abu Dhabi.
També s'ha pronunciat sobre si l'emèrit hauria d'estar imputat ara per algun tribunal, i la seva resposta també ha estat contundent, afirmant que sí. "Avui en dia, el rei podria haver estat imputat, amb la qual cosa vull dir obrir diligències". En aquesta línia, ha recordat que el Tribunal Suprem està habilitat per prendre aquest pas i investigar el rei. I no s'ha estat de les crítiques. "No pot ser que tot el món hagi estat aturat per donar temps", ha lamentat davant els micròfons de Catalunya Ràdio. "Ha estat aturada la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, l'Agència Tributària, tots aturats a l'espera que l'emèrit regularitzi".
Ara bé, no té esperances que l'emèrit acabi sent investigat i jutjat per cap dels casos d'irregularitats que s'han posat sobre la taula en els darrers anys. La periodista li ha preguntat si creu que morirà sense retre comptes amb la Justícia, i la resposta del jutge ha estat clara: "Jo creia que era impune fins al 14 de juny, el dia de la seva abdicació, però ara veig que la impunitat la continua arrossegant de facto. No és inviolable, teòricament, perquè ha passat el testimoni al seu fill, però de facto ho continua sent". Amb aquestes paraules, Castro ha deixat ben clar que no espera que cap tribunal espanyol arribi a sentenciar el monarca abans de la seva mort.
Lliçó d'història
El magistrat no s'ha quedat aquí, i també ha explicat a la seva manera per què els jutges espanyols no aposten per investigar l'emèrit i, per contra, es converteixen en "cortesans". L'explicació, segons Castro, és que d'aquesta manera mostren el seu agraïment al monarca per la seva posició després de la mort de Franco i durant el cop d'estat del 23-F. "Diuen 'home, és que el rei Joan Carles va seure al tron per portar-nos la democràcia, què bé', i es passen la resta de la seva vida agraint els serveis prestats, que ja estan més que pagats, amb la coincidència que no hi havia una altra possibilitat de complir-los", assegura. I és que el jutge al·lega que el rei emèrit no tenia cap altra opció que legalitzar els partits i abandonar la dictadura franquista ni aliar-se amb els colpistes. "El rei va fer el que havia de fer. No tenia l'opció d'apartar-se d'aquesta dura, i ara viurà d'aquestes rendes", afirma. "Se li compensa amb no pagar impostos d'herència o cobrar comissions. A cap país del món podria passar això".