Carles Puigdemont ha tornat a Waterloo, segons ha confirmat Jordi Turull, després que aquest dijous aparegués a Barcelona i en marxés sense ser detingut per la policia. Va fer un discurs a l’Arc de Triomf acompanyat de milers de ciutadans, set anys després del seu exili, però no va entrar al Parlament com a líder de Junts, en el ple d’investidura del socialista Salvador Illa. Amb indignació, aquest divendres el jutge Pablo Llarena, instructor de l’1-O, ha requerit als Mossos d'Esquadra i al Ministeri de l'Interior saber què ha fracassat de la seva ordre per detenir Puigdemont, a qui no vol aplicar la llei d'amnistia perquè considera que amb la malversació de l'1-O es va enriquir. El jutge Llarena podria reactivar ara l'ordre europea de detenció i entrega (euroordre) del president a l’exili? Sí. El magistrat del Tribunal Suprem pot demanar la col·laboració de les autoritats belgues perquè detinguin Puigdemont. Se sosté que ara és més fàcil perquè ja no té immunitat de quan era europarlamentari i perquè en el delicte de malversació no cal una anàlisi del cas.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

 

La pega és que fins ara només el partit ultra Vox ha demanat al jutge Llarena que reactivi la detenció dels tres polítics de Junts a Europa, mentre que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat li han reclamat que li apliqui la llei d’amnistia, i, per tant, que deixi sense efecte la mesura cautelar de detenir-lo a l’estat espanyol. A més, la Fiscalia europea és improbable que defensi la reclamació de Vox, ja que a la majoria de països europeus els partits no poden exercir com a acusació; només els afectats directes i la Fiscalia. A més, les autoritats belgues podrien analitzar el cas i veure que a Puigdemont se li ha d'aplicar la llei de l'oblit penal, un fet que espera la seva defensa, encapçalada per Gonzalo Boye i que tornaria a ser un fracàs europeu de Llarena.

L’ordre de detenció a l’estat espanyol

El jutge Llarena va suspendre les seves vacances, segons algunes fonts, per si Puigdemont era detingut pels Mossos d’Esquadra en el seu retorn al país. Els Mossos li van permetre fer l’acte a Arc de Triomf i en veure que no accedia al Parlament van activar l’operació Gàbia per detenir-lo en les zones frontereres. Tothom tenia coll avall la seva detenció, i llavors el magistrat hauria de decidir si dictava la presó preventiva de Puigdemont, sempre amb el requisit que li ho demanés alguna de les parts. Ningú dubta que Vox ho demanarà, mentre que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat li reiterarien que apliqui la norma de l’oblit penal.

 Per ara, però, amb l’ordre de detenció a l’estat espanyol vigent, és difícil un retorn tranquil de Puigdemont. L’ordre de detenció també continua vigent per a l’exconseller Lluís Puig, que ha delegat el seu vot com a diputat de Junts, i l’exconseller Toni Comín, pendent que li aprovin l’acta d’europarlamentari, amb un recurs presentat al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), en el cas que manté obert juntament amb Puigdemont. El seu advocat, Gonzalo Boye, també exigeix a Llarena que els apliqui la llei d’amnistia.

Vox, expulsat per la justícia italiana

El desembre del 2021, el Tribunal Suprem italià va rebutjar que el partit ultradretà Vox participés, com a acusació particular, en el procediment en el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, a Sardenya, sobre el possible lliurament a l’estat espanyol de Puigdemont. A més, li van fer pagar les costes. Puigdemont va ser detingut a l’Alguer el setembre del 2021, quan es va executar l’euroordre de Llarena, dictada el 14 d’octubre de 2019, i que estava suspesa a l’espera de la sentència del Tribunal General de la UE (TGUE), com va indicar aquest tribunal. Llavors era eurodiputat de Junts.

La primera detenció de Puigdemont va ser a Alemanya el 2018, i quan el tribunal van voler entregar-lo només pel delicte de malversació, no pel de sedició, el jutge Llarena, per a sorpresa de tots, ho va rebutjar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!