La derogació del delicte de sedició —aprovada pel govern del PSOE, Podemos i el suport d’ERC, el novembre passat— ha implicat un benefici directe a dues exiliades: la número dos d’ERC, Marta Rovira, i l’exconsellera de Cultura, Clara Ponsatí, ja que, desaparegut el delicte de sedició, ara són investigades pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC), que no inclou penes de presó, sinó d’inhabilitació a càrrec públic. El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ho va confirmar dimarts passat en una resolució, en la qual desestima tots els recursos i manté el processament del president Carles Puigdemont pels delictes de malversació i desobediència al TC. En aquella resolució reactivava “la detenció” de Ponsatí i de Rovira “a l'efecte de rebre’ls declaració pel delicte de desobediència que se’ls imputa”. Amb el retorn, aquest dimarts, de l’exconsellera Ponsatí, després de cinc anys a l’exili —i rebuda a Barcelona pel seu advocat, Gonzalo Boye— caldrà veure si és detinguda per les forces de seguretat per ser conduïda al tribunal, a Madrid. Inicialment, no ha acordat la seva personació al Suprem, com van fer la cupaire Anna Gabriel i la republicana Meritxell Serret.

🔴 Clara Ponsatí torna de l'exili a Catalunya, DIRECTE | Última hora i declaracions
 

En concret, en la resolució del 21 de març, el jutge Llarena manté el processament del president Carles Puigdemont pels delictes de malversació agreujada (castigat amb un màxim de 8 anys de presó) i de desobediència per l'organització de l'1-O, així com als exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. En la interlocutòria, el magistrat rebutja el reclam de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat de processar Puigdemont pel nou delicte de desordres públics agreujats, en desaparèixer el delicte de sedició, en assegurar que la mateixa llei prohibeix aplicar-los un nou delicte.

Les ordres de detenció

En la interlocutòria, el magistrat instructor de la causa contra els independentistes catalans “deixava sense efecte la cerca i captura i ingrés a presó, així com les ordres nacionals, europees i internacionals de detenció acordades” contra Puigdemont, Comín, Puig, Ponsantí i Rovira i “per haver canviat, per derogació i modificació legislativa, els tipus penals que se’ls atribueix i que van motivar la seva emissió”, i afegia que ho posaria en coneixement dels organismes belgues, on està obert la causa contra els exiliats de Junts. Alhora, dictava noves ordres de detenció, però només a l’estat espanyol, en admetre que no pot reactivar les europees fins a la resolució sobre la immunitat dels europarlamentaris.

Així, el jutge ha reactivat les ordres de detenció “i entrada a presó” en el cas del president Puigdemont i els exconsellers Comín i Puig pels delictes de malversació i desobediència, mentre que la detenció de Rovira i Ponsatí especifica que és per prendre’ls declaració.

Les defenses dels eurodiputats de Junts van reclamar a Llarena que no podia ordenar la seva detenció, perquè mantenia la immunitat parlamentària, però el jutge espanyol va desestimar-ho, i fins i tot va afirmar que si Puigdemont s'entregava, li permetria assistir al Parlament Europeu.

Judici en un penal de Barcelona

Ara, amb la tornada de l’exconsellera Clara Ponsatí, el jutge Llarena l’interrogarà i haurà de derivar el seu cas a un jutjat de Barcelona, que és on van passar els fets, i perquè ja no és aforada i no té cap càrrec públic. El mateix que li passaria a la republicana Marta Rovira, tot i que ella ha expressat que no està segura que el seu retorn no impliqui un major càstig. Anna Gabriel està actualment pendent de judici en un penal de Barcelona per la seva actuació la tardor del 2017, de la qual la seva companya Mireia Boya va ser absolta pel TSJC, en emmarcar-se en una acció política.