La decisió sembla irrevocable. Finalment, els Franco han d'abandonar el palau on sempre han viscut. El jutjat, que ha acceptat les al·legacions de l'Estat, la Xunta, els ajuntaments de Sada i la Corunya i la Diputació Provincial, manté d'aquesta manera la data de lliurament de l'immoble el dia 10 de desembre a les 11 hores. En relació als masovers, atenent a l'oferiment de l'Estat perquè se'ls confereixi un termini més ampli per abandonar la casa que habiten, ha fixat com a data màxima el 15 de gener del 2021.
La magistrada ha rebutjat en la interlocutòria, contra la qual es pot interposar recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de la Corunya, l'oposició efectuada per la família Franco respecte a la prohibició de retirar béns de la casa pairal i la data de lliurament a l'Estat. A més, ha detallat que la part demandada erra "quan diu que se li van donar vint dies per retirar tots els seus béns", ja que "els seus actes van ser els de complir voluntàriament la sentència i, en congruència, la interlocutòria disposa el termini d'un compliment voluntari".
Contracten camions per agafar-ho tot
"La literalitat de la sentència és clara", ha sostingut la titular del jutjat que ha argumentat que la decisió de prohibir retirar béns del recinte sense informar prèviament la part demandada respon "a una situació d'urgència patent", ja que els Franco havien contractat vehicles per emportar-se'ls. "La urgència sorgeix quan els demandats, dient que lliuraran voluntàriament el Pazo, prèviament volen procedir al trasllat de béns en 50 camions, que sens dubte són molts camions, la qual cosa es traduïa en un buidatge de no se sabia què", ha assegurat. En aquest sentit, la magistrada insisteix que era "necessari saber què existia a Meirás" abans de permetre "traslladar tota mena de béns desconeguts".
"En cas de no haver adoptat les mesures cautelars, no seria possible acollir una decisió futura, mai es podria debatre si, per exemple, un escut s'integra o no en l'execució i propietat de l'Estat, perquè els béns haurien, simplement, desaparegut", ha prosseguit. Finalment, la jutgessa ha remarcat que, un cop realitzat l'inventari, l'Estat haurà de plantejar "quins béns entén que han de ser lliurats o no". Així, ha assegurat que "no té sentit obrir ara el debat sobre quins béns s'integren o no al Pazo" perquè la sentència no és ferma.
La sol·licitud de dipòsit efectuada per l'Estat, segons afirma en la interlocutòria, resulta acceptable perquè és "congruent amb la finalitat de poder entrar a debatre què forma part de l'execució, tot, res o part". Els Franco insisteixen, a última hora, que estan disposats a deixar els mobles del Pazo de Meirás per un "preu raonable". Però ja és massa tard.