La causa contra Mònica Oltra continua endavant. Aquest divendres el titular del Jutjat d’Instrucció número 15 de València ha dictat procediment abreujat “per imperatiu legal” de la causa contra qui va exercir com a vicepresidenta del govern valencià. La causa té a veure amb la gestió del cas dels abusos sexuals comesos pel seu exmarit, informa l’agència Efe.

La interlocutòria de transformació de les diligències prèvies en procediment abreujat es fa en aplicació de la interlocutòria dictada per la Secció Quarta de l’Audiència de València que es va fer públic dijous. Aquesta interlocutòria va ordenar que es reobrís la causa en considerar parcialment els recursos de l’acusació particular -la víctima dels abusos-i les dues acusacions populars -Vox i l’associació Gobierna-te- contra l’arxivament provisional que el jutjat va dictar el 2 d’abril.

La fiscalia i les acusacions tenen ara deu dies, que els atorga el jutge, per tal que demanin l’obertura del judici oral, fent escrit d’acusació, o el sobreseïment de la causa o, de forma excepcional, la pràctica de diligències complementàries, informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. El titular del Jutjat d’Instrucció 15 va estimar que tots els indicis que van fonamentar en el seu moment les imputacions judicials contra les persones investigades s’havien “esvaït per complet”, i la Fiscalia va donar suport a l’arxivament perquè no veia indicis de criminalitat en cap dels investigats.

La reobertura de la causa

No obstant això, la Sala de l’Audiència de València ha tombat l’arxivament perquè creu que no es pot “descartar clarament” l’existència d’infracció penal i que existeixin indicis suficients per encausar els investigats, i assegura que ha de ser un acte del judici oral on es determinin les possibles responsabilitats penals.

D’acord amb aquesta interlocutòria de la Secció Quarta de l’Audiència, ha de ser l’acte de judici oral “on es determini, amb l'amplitud més gran que proporcionen els principis processals que regeixen la prova en el judici, les qüestions relatives a les concretes circumstàncies en les quals van tenir lloc els fets i el judici de tipicitat que els mateixos mereixen”.

Per aquesta causa judicial contra Mònica Oltra i unes altres 15 persones sobre la gestió del cas dels abusos sexuals a una menor tutelada per la Generalitat comesos per l’exmarit d’Oltra, l’exvicepresidenta va dimitir el 21 de juny de 2022, fa just dos anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!