Un jutge ha ordenat la retirada immediata i definitiva de la pancarta amb un llaç groc a favor dels presos polítics que penja de la façana de l'ajuntament de Sant Cugat de Vallès (Vallès Occidental), en concloure que suposa una "clara vulneració" de la neutralitat política.
Així ho ha acordat el jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona en una sentència, que es pot recórrer, en què dona la raó a la demanda que va interposar el desembre de 2018 el grup municipal de Ciutadans per demanar la retirada de la pancarta amb el lema "llibertat presos polítics" i amb un gran llaç blau que penja de la façana de l'edifici consistorial.
Després de l'ingrés a la presó dels presos del procés, el 2017, el consistori de Sant Cugat, llavors en mans del PDeCAT, va col·locar la pancarta primer al balcó de l'edifici, tot i que va ser arrencada per ultres en una manifestació a favor de la unitat d'Espanya, davant el que el govern local va reposar una altra més gran a la façana, en una decisió que, segons el jutge, és "contrària a dret", de manera que ordena la seva retirada "immediata i definitiva".
La pancarta es considera manifestació política
Segons la sentència, la pancarta, que ha mantingut penjada el tripartit -ERC, PSC, CUP- que governa a Sant Cugat des del 2019, comporta una manifestació política que expressa l'adhesió a una determinada opció ideològic-política, i ha estat col·locada "al marge de les lleis i al règim de competències de l'administració local".
Tot això suposa, segons el jutge, una "clara vulneració del principi d'objectivitat i neutralitat política que ha de presidir l'actuació de les administracions públiques, els principis de la qual exigeixen de les autoritats municipals la no utilització de les instal·lacions de l'Ajuntament per reivindicacions partidistes que poden ser completament legítimes, però que no poden defensar-se mitjançant l'ús de mitjans públics".
El jutge ressalta a més que l'ajuntament no ha dictat ni adoptat cap acte administratiu per donar cobertura jurídica a la col·locació de la pancarta, de manera que el consistori ha actuat per la "via de fet", més enllà d'aprovar resolucions en el seu ple en contra de l'"escalada repressiva" contra l'independentisme i exigir la llibertat dels polítics presos.
Segons el jutge, malgrat que la pancarta suposa l'"execució material" dels acords municipals en contra de la "repressió" a l'independentisme, la seva col·locació "escapa a la deguda i preceptiva cobertura jurídica que ha d'emparar tota actuació administrativa".
"És a dir, tot i considerar que l'actuació duta a terme per l'ajuntament de Sant Cugat és execució material d'aquells acords, cal que hi hagi un acte administratiu de cobertura d'aquesta actuació, sota pena d'incórrer en via de fet en cas contrari, com ha passat", conclou.