Un jutjat ha ordenat tancar el web de la campanya Consum Estratègic de l'ANC, que contenia un cercador de les empreses més compromeses amb l'economia catalana i "deslligades de les pressions de l'Estat". La sentència del jutjat mercantil número 11 de Barcelona titlla el lloc de "deslleial i contrari a la bona fe", de manera que confirma les mesures cautelars aprovades el 2019 i dicta "el cessament en la realització de qualsevol actuació, per qualsevol mitjà, amb transcendència pública, que suposi la difusió de la campanya". L'entitat té ara vint dies per recórrer i enviar el cas a l'Audiència Provincial.
La sentència estima íntegrament la demanda formulada per Foment del Treball, que va considerar que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) incitava al "boicot" empresarial des d'un plantejament "totalment irracional". Així mateix, la patronal al·legava que la campanya de promoció d'empreses independentistes "falsejava la lliure competència" i afectava l'interès públic. És així com el jutjat ha determinat ara que "la conducta que ha dut a terme l'ANC constitueix un acte obstaculitzador, en la modalitat de boicot", segons han pogut saber aquest dimarts Efe i l'ACN. Aquest acte obstaculitzador no es pot emparar en la llibertat d'opinió, tal com reclamava l'entitat. I és que l'exercici d'aquest dret "no pot emparar la comissió de conductes constitutives d'il·lícits concurrencials". En aquest sentit, la sentència apunta que les conductes desplegades per l'ANC van anar més enllà de provocar o estimular el debat o d'informar els consumidors.
Del boicot negatiu al buycot positiu
Va ser el 20 de desembre del 2019 quan el mateix jutjat va estimar parcialment les mesures cautelars sol·licitades per Foment i va ordenar el tancament del lloc web, així com el cessament de la difusió de la campanya. En aquell moment, la resolució ja determinava que l'entitat havia "posat en marxa uns mitjans materials i personals que inciten a la discriminació" i que "això no pot quedar emparat per la llibertat d'opinió". Aleshores, l'ANC va deixar la campanya en standby fins que acabés el procés judicial. L'última publicació és del 26 d'agost del 2019.
Per la seva banda, l'advocat de l'entitat va assegurar el setembre del 2019 que el web publicava les empreses que s'adherien a diversos paràmetres socials, econòmics i nacionals. Per tant, no suposava un "boicot negatiu" a les que no hi surten: era un "buycot positiu", tot fent un joc de paraules amb el verb "comprar" en anglès (buy). Com que fomentava el consum de determinades companyies, considerava que la pàgina és un exercici de llibertat d'expressió que no discrimina per raons polítiques a cap empresa.