El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz accepta investigar l’ús de les clavegueres de l’Estat contra Podemos. És a dir, si la policia patriòtica va investigar el partit de Pablo Iglesias. En una interlocutòria, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 admet la querella de Podemos contra Francisco Martínez, exsecretari d’Estat de Seguretat, i contra Eugenio Pino, exdirector Adjunt Operatiu (DAO), així com contra altres alts càrrecs de la Policia, per les presumptes “investigacions prospectives i alienes al control judicial”. Tanmateix, tal com va demanar la Fiscalia, rebutja investigar Jorge Fernández Díaz, exministre de l’Interior, Ignacio Cosidó, exdirector general de la Policia, i altres responsables policials.
La querella es va presentar pels delictes d’organització criminal, apoderament i revelació de secrets, prevaricació administrativa i falsedat documental. A més, el magistrat ha desestimat les acusacions de malversació i de delicte contra les institucions de l’Estat, ja que considera que no es poden relacionar amb els fets relatats.
En el seu escrit, Podemos assenyalava que, sota el lideratge de Francisco Martínez i donant compte periòdicament a Jorge Fernández Díaz, es feien “investigacions prospectives i alienes a qualsevol interès policial, no sota control judicial o del Ministeri Fiscal” sobre les persones que formaven part de Podemos. La formació morada al·legava que l’objectiu era filtrar-ho posteriorment als mitjans de comunicació “sota el segell de fiabilitat de les fonts policials” amb la voluntat de “desprestigiar” el partit davant l’opinió pública i “atemptar contra la indemnitat dels seus diputats i càrrecs públics”. Podemos afirmava que aquesta manera d’operar es va plasmar en vuit actuacions, com l’informe PISA (Pablo Iglesias Societat Anònima), la filtració d’un document falsari d’un compte a nom seu a l’Euro Pacific Bank Limited o la manipulació de documents o registres policials interns.
Pedraz descarta la querella contra Fernández Díaz i Cosidó perquè “no es relata més que una suposició”
Santiago Pedraz no admet la querella contra Jorge Fernández Díaz i Ignacio Cosidó, argumentant que al relat de la querella “no apareix afirmada i sustentada indiciàriament que participessin en les seves actuacions amb la finalitat criminal que s’imputa”. “Ni del ministre Jorge Fernández Díaz o d’Ignacio Cosidó, no es relata més que una suposició que, pels càrrecs que ostentaven, haurien de conèixer i autoritzar els fets, i aquesta imputació és insuficient per admetre la querella contra aquests”. L’escrit afegeix que el fet que Cosidó hagués filtrat una informació a la premsa, com sosté Podemos, “no permet sustentar la imputació d’haver participat o consentit investigacions”. Així mateix, el jutge pren aquesta decisió “sense perjudici que en el transcurs de la instrucció de la causa apareguessin indicis contra ells”.
El magistrat també rebutja citar a declarar els periodistes per conèixer-ne les fonts d’informació, donat que “no estan obligats a declarar” i que a l’escrit de Podemos no es diu que els mitjans participessin en la difusió de notícies falses “sabent que ho eren”.