El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha dictat un auto, en el qual permet a Corinna Larsen declarar com a imputada en l'Ambaixada espanyola a Londres, tal com va sol·licitar ahir la defensa de l'examant del rei emèrit, Joan Carles I.
La compareixença, que tindrà lloc el proper 28 de setembre, en principi serà per videoconferència, malgrat que el magistrat ha deixat la porta oberta en la seva resolució a la possibilitat de traslladar-se personalment al Regne Unit per prendre declaració a Corinna. Ara bé, aquesta possibilitat és dificultosa, ja que les autoritats britàniques han imposat una quarantena de 14 dies als estrangers procedents d'Espanya.
Descarta la declaració des del despatx de Larsen
Amb aquest auto, a més, el Jutjat Central d'Instrucció número 6 resol en contra del recurs que havia presentat Larsen per fer l'interrogatori a través d'una videoconferència des del despatx de l'empresària alemanya a Londres, tal com van proposar inicialment els seus advocats. A més, el magistrat va respondre instant al desplaçament de l'empresària al nostre país per acudir personalment a la seu de l'Audiència Nacional, si bé finalment la imputada declararà des de l'ambaixada espanyola a Londres, considerada territori espanyol.
Concretament, l'examant de Juan Carlos és investigada en el marc de la peça número 5, denominada 'Carol', de la macrocausa Tándem. El jutge la vol interrogar sobre el suposat encàrrec que hauria fet Corinna al comissari jubilat i en presó preventiva, José Manuel Villarejo, per obtenir informació sobre una assistent personal espanyola de la qual sospitava que pogués estar filtrant informació de la seva vida privada.
A més, en aquestes converses telefòniques s'hauria al·ludit al suposat patrimoni del rei Joan Carles fora d'Espanya i del presumpte cobrament de comissions per obres com la de l'AVE a la Meca, una qüestió que va començar a estudiar la Fiscalia Anticorrupció. Arran de la immunitat del monarca, aquest cas s'ha traslladat a la Fiscalia del Suprem que estudia si demana l'obertura d'una causa per aquests fets en la qual l'emèrit podria ser investigat.
La defensa també va demanar al jutge que l'empresària vagi acompanyada d'un lletrat britànic de la seva elecció per "salvaguardar els drets reconeguts per la legislació del Regne Unit a tal efecte" perquè "no pot admetre's que la declaració mitjançant videoconferència des de l'Ambaixada d'Espanya compti amb menys garanties que l'execució d'una OEI (ordre europea internacional)", segons recull Europa Press.