El jutge belga del tribunal de primera instància de casos civils de Brussel·les ha ajornat fins al 25 de setembre la vista preliminar per la demanda contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.
La decisió s'ha pres en una vista que ha durat pocs minuts i on l'advocat de Llarena, Hakim Boularbah, ha demanat que el cas sigui analitzat per tres jutges, i no només un, tenint en compte la seva magnitud.
L'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers exiliats van presentar una demanda civil contra Llarena, que estava citat a declarar a Brussel·les aquest dimarts, però finalment el magistrat del Suprem ha enviat el seu advocat als jutjats.
Un procediment "llarg"
La vista d'aquest dimarts era un tràmit per intentar fixar el calendari d'un procediment que totes dues parts auguren que serà llarg. En declaracions a Catalunya Ràdio, Gonzalo Boye ha indicat que avui "s'havien de fixar les pautes de treball amb l'advocat de l'Estat" i ha recordat que no passa res perquè Llarena avui no hagi anat a Brussel·les. Malgrat això, ha matisat que en un judici "estaria obligat a presentar-se".
Una defensa de més de mig milió d'euros
El govern espanyol s'ha gastat 545.000 euros en la defensa del jutge Pablo Llarena a Bèlgica. El ministeri de Justícia ha contractat el bufet belga Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick perquè representi l'Estat espanyol i el magistrat del Tribunal Suprem.
El bufet Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick serà qui estarà en contacte amb l'Advocacia de l'Estat per dirigir l'estratègia processal a Bèlgica, ja que l'advocacia no s'hi podia personar directament, en tractar-se d'un tribunal estranger ordinari.
Finalment, el govern espanyol va decidir assumir els costos de la representació del jutge i així donar per tancada la polèmica sobre si havia de defensar o no el magistrat. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va negar la setmana passada que hi hagués un canvi de criteri, i va dir que s'havien estudiat tots els escenaris i que s'havia explicat tot el procediment "amb transparència". Llavors ja es va comprometre a defensar el jutge "fins a les últimes conseqüències".
Boularbah: "El dia 25 intervendré en representació del Regne d'Espanya"
Hakim Boularbah ha explicat en sortir de la vista preliminar que ha sol·licitat ajornar el cas a l'audiència del proper 25 de setembre per "permetre a l'Estat intervenir per defensar la seva immunitat de jurisdicció" i la de Llarena. "D'acord amb les normes processals les parts presenten conclusions escrites abans d'argumentar el cas oralment", s'ha limitat a declarar.
Amb tot, en una conversa amb els mitjans de comunicació a les portes del Tribunal de Primera Instància, Boularbah ha explicat que en l'audiència del dia 25 intervindrà en representació "del Regne d'Espanya". "El dret internacional permet a l'Estat intervenir davant els tribunals d'un altre estat per defensar la immunitat jurisdiccional dels seus òrgans", ha matisat. "Intervindré en nom de l'Estat espanyol però per això cal un document oficial i això és el que passarà el 25 de setembre", ha conclòs.
El lletrat belga també ha justificat el fet de requerir que siguin tres jutges i no un els que jutgin el cas iniciat arran de la demanda civil contra el jutge del Suprem. "És un afer excepcional", s'ha limitat a dir recordant que, ara per ara, no hi ha res decidit i que tot és "purament administratiu". Segons Boularbah, no és necessari que Llarena vagi presencialment als jutjats, ja que pot fer-ho a través del seu representant legal.
Per la seva banda, l'advocat Gonzalo Boye ha valorat la petició de la defensa perquè hi hagi tres jutges com a "força correcta". "És un tema complex i sempre és bo tenir un criteri més ampli, nosaltres en el seu lloc hauríem fet el mateix", ha afegit. Pel que fa a l'ajornament de l'audiència, l'advocat també ha dit que els sembla "correcte" i que no s'hi han oposat.
Contràriament al que ha dit Boularbah sobre la possibilitat que Llarena no es presenti durant el procediment, Boye ha considerat que "tots hauran d'estar presents al jutjat el dia que hagin de declarar". Amb tot, més tard ha matisat que "es discutirà al llarg del procediment". "El més significatiu del dia d'avui quan s'han personat és que han reconegut que havien de venir a la jurisdicció belga a contestar", ha assegurat.