La denúncia que va presentar Elisa Mouliaá contra Íñigo Errejón per una presumpta agressió sexual continua el seu recorregut. Poc després que l’exportaveu de Sumar anunciés que deixava la política enmig d’acusacions de violència masclista, l’actriu i presentadora de televisió va ser la primera dona que va assegurar públicament que havia estat una de les seves víctimes. Posteriorment, Mouliáa va presentar una denúncia a la Unitat de Família i Dona de la policia espanyola sobre uns fets que van tenir lloc el setembre del 2021, que van tenir lloc sense el seu consentiment i que van fer-la sentir víctima d’un delicte sexual: Errejón i ella van anar a una festa a casa d’una amiga de l’actriu i, entre altres coses, van entrar en una habitació de la casa i el polític va tancar el pestell de la porta per “impedir que pogués escapar”, la “va empènyer sobre el llit” i “es va treure el seu membre viril”. “Tots aquests fets van passar sense consentiment”, relatava la denúncia. El divendres la denúncia va recaure al Jutjat d’Instrucció número 47 de Madrid i ara el jutge Adolfo Carretero ha sol·licitat al Congrés que confirmi que Íñigo Errejón ja no és diputat per poder donar el tret de sortida a la investigació. De fet, Errejón ja no figura al web del Congrés com a membre de la cambra baixa. Hores més tard, el Congrés ha ratificat que és així, cosa que dona via lliure a obrir una causa penal contra ell. Un dels següents moviments que podria fer el magistrat és citar a declarar tant Íñigo Errejón com Elisa Mouliaá.

Aquest primer pas als tribunals coincideix amb el dia que tant Más Madrid com Yolanda Díaz donen explicacions sobre el cas. El partit madrileny ha reconegut haver tingut coneixement dels “problemes personals d’altres índoles” d’Íñigo Errejón, però no de les seves presumptes agressions sexuals. L’única denúncia de la qual reconeixen haver tingut constància és la del juny del 2023, en la qual una dona va acusar-lo d’haver-li tocat el cul sense consentiment en un concert de Castelló. Mentre Podemos assegura que va posar aquesta denúncia en coneixement de Yolanda Díaz, Más Madrid reconeix que va donar per bona la versió d’Errejón i no pas la de la víctima, que va denunciar-ho a Twitter. Admeten que van cometre “l’error” de creure’s el relat del polític i també de Loreto Arenillas, excap de gabinet de l’acusat: “Vam minimitzar l’agressió” amb “ambigüitats” i “va ser un error donar per bona aquella versió”, ha afirmat en roda de premsa Rita Maestre, exparella d’Errejón i líder de l’oposició a l’Ajuntament de Madrid. “Si haguéssim sabut que era un agressor, creguin-me, no li hauríem recomanat ajuda professional, hauríem anat a una comissaria”, ha afegit Mónica García, líder de Más Madrid i ministra de Sanitat.

En canvi, Loreto Arenillas, que el divendres va ser destituïda pel partit acusada d’haver encobert aquesta presumpta agressió sexual d’Errejón, ha desmentit Más Madrid: ha afirmat que va informar tres responsables del partit (l’actual líder de l’oposició a l’Assemblea de Madrid, Manuela Bergerot, la secretària de feminismes, Cristina Castillo, i el director de comunicació, Luis Giménez) i ha defensat que ella va actuar “amb correcció” amb aquest cas. El divendres, després de ser fulminada, ja va arremetre contra Más Madrid lamentant que s’havia convertit en un “cap de turc per amagar errors” que s’havien comès al partit, d’haver sigut “objecte d’una immensa campanya de mentides” i d’haver “perdut la presumpció d’innocència”.

El relat d’Elisa Mouliaá: tocaments sense consentiment

La denúncia d’Elisa Mouliaá explica tots els fets que van succeir la nit que va tenir lloc la presumpta agressió sexual. De camí a casa de l’amiga de l’actriu, Íñigo Errejón, amb una actitud “dominant”, va imposar tres condicions a Elisa Mouliáa: “Que no se n’allunyés gaire”, “que no se n’anés a més de 20 metres” i “que li fes un petó”. Davant d’això, Mouliaá es va sentir “violentada i tallada”, però va decidir “guardar silenci per qui era”. A l’ascensor, la denúncia assenyala que Errejón “va agafar la denunciant fortament de la cintura i la va començar a besar, introduint la seva llengua a l’interior de la boca, deixant-la sense respiració i d’una manera violenta, envaint el seu espai i fent que se sentís molt intimidada”.

Un altre dels moments que relata la denúncia és el camí cap a casa d’Errejón, després que Mouliáa ballés amb un amic, que Errejón la tanqués a l’habitació i que tots dos acabessin marxant de la festa. Un cop al taxi, Mouliáa va rebre una trucada del seu pare dient que la seva filla estava a 40 graus de febre, cosa que “no va preocupar el seu acompanyant, que no va reaccionar en absolut”. Van acabar pujant al domicili d’Errejón que, “sense mediar paraula, va començar a besar la denunciant als llavis” i la va tornar a tocar. Arribats a aquest punt, l’actriu va comunicar a Errejón que se sentia molt incòmoda i preocupada per l’estat de salut de la seva filla. “Íñigo, només sí és sí. Sembla mentida que m’estigui passant això amb tu”, li va etzibar. I va acabar marxant.

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l’any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!