Els empresaris Alberto Luceño i Luis Medina, protagonistes del cas Mascaretes han estat processats pel jutge Adolfo Carretero pels delictes d'estafa agreujada i falsedat documental a l'Ajuntament de Madrid per la venda de material sanitari en plena pandèmia de la covid. Segons l'acte, Luceño s'enfronta també a càrrecs per falsedat en document mercantil i delicte fiscal. Malgrat les acusacions, cap dels dos serà processat per delicte de blanqueig de capitals, ja que el jutge va determinar que no van tractar d'ocultar els diners percebuts de les comissions ni van intentar fer-lo desaparèixer. El magistrat ha transformat les diligències en procediment abreujat per a la celebració d'un judici, i ara les parts personades hauran de decidir si sol·liciten l'arxiu o l'obertura de judici oral.
Així doncs, després de gairebé un any de recerca judicial, el jutge d'instrucció número 47 de Madrid ha conclòs les perquisicions en el cas que abans dirigia en secret la Fiscalia Anticorrupció, processant als dos únics imputats de la causa: Luis Medina i Alberto Luceño. Medina és acusat d'estafa agreujada i falsedat en document mercantil, mentre que a Luceño se li imputen els mateixos delictes, a més de falsedat en document públic i un delicte fiscal agreujat. No obstant això, el jutge no ha trobat proves suficients per a processar-los per blanqueig de capitals, ja que segons l'acte, no van intentar ocultar ni fer desaparèixer els diners obtinguts de les comissions, que ascendien a 6,1 milions de dòlars. L'acte és recurrible.
Falsedat documental
El jutge ha dictaminat que la Policia ha confirmat la falsificació de documents elaborats per l'acusat, Luceño, per justificar els ingressos obtinguts i ocultar l'engany que envolta tota l'operació. A més de simular la signatura de l'empresari propietari de l'empresa de Malàisia, San Chin Choon, es van trobar instruccions escrites que presumptament Luceño li va donar a Choon sobre les respostes que havia de donar en la comissió rogatòria del jutge, qui va oferir a l'empresari la possibilitat de declarar a Espanya, peròfinalment no se l'ha pogut interrogar. El jutge també destaca que es van trobar en el registre de casa seva diversos documents relacionats amb la venda de material sanitari, amb diverses versions i modificacions, com una carta de l'alcalde i un certificat de l'hospital Puerta de Hierro de Majadahonda, que van ser alterats. També es va trobar un certificat emès pel director general d'Emergències i Protecció Civil de l'Ajuntament de Madrid, on es va afegir "agent oficial del Govern xinès".
A més, el jutge proposa jutjar Luceño per un delicte fiscal, ja que no ha pagat a Hisenda més d'1,3 milions d'euros en comissions. D'altra banda, exonera a l'investigat Medina del delicte d'alçament de béns. En resum, el jutge conclou que Luceño va falsificar diversos documents per a justificar els seus ingressos i ocultar l'engany darrere de la seva operació, i suggereix que se'l jutgi per delictes fiscals, mentre que exculpa a Medina dels càrrecs.
Cronologia del cas mascaretes
El març de 2020, durant el pitjor moment de la pandèmia de la covid a Espanya, Luis Medina i Alberto Luceño van aprofitar la necessitat de l'Ajuntament de Madrid per obtenir material sanitari i, segons el jutge del cas, van ordir un pla per a obtenir benefici econòmic a costa de l'erari municipal. Els investigats van fer la funció de mediadors en la compra de material sanitari a una empresa de Malàisia i van cobrar altíssimes comissions que van ocultar a l'ajuntament de la capital espanyola, governat per José Luis Martínez Almeida. Luceño va ser el principal gestor del pla, mentre que Medina va fer valer la seva condició de personatge públic i famós, en ser fill del duc de Feria i de Naty Abascal. A través de la seva amistat amb una directora universitària, Medina va obtenir el telèfon del cosí de l'alcalde, qui va aconseguir que la coordinadora de l'Ajuntament, Matilde García, li facilités el contacte de la coordinadora general de Pressupostos i Recursos Humans, Elena Collado, responsable de compres i qui s'havia d'encarregar de comprar el material sanitari que necessitava l'ajuntament en aquell moment.
Actuant al marge del procediment oficial i amb avantatge sobre altres competidors, Luceño va fingir tenir experiència en el sector, fàbriques a la Xina i ser agent exclusiu a Europa d'una empresa de Malàisia. Van obtenir la signatura de tres contractes amb l'Empresa de Serveis Funeraris i Cementiris de Madrid, i l'Ajuntament va abonar 11,9 milions de dòlars per un milió de màscares, 2 milions i mig per guants i 250.000 test ràpids de covid. No obstant això, els empresaris van ocultar la seva nul·la experiència en el sector i, el que és més greu, van inflar el preu en un 60%, 81% i 71%, respectivament, per les elevades comissions que van reportar a Luceño (5,1 milions de dòlars) i Medina (un milió més). D'altra banda, el material que van proporcionar a l'Ajuntament de Madrid no era de la qualitat promesa.