Una magistrada de Sabadell  ha preguntat si s’han d’amnistiar els agents de la Guàrdia Civil  acusats d’haver vexat i  torturat Jordi Ros, un dels 12 CDR processats de l’operació Judes, segons ha denunciat Alerta Solidària aquest divendres. L’organització independentista recorda que fa just un mes que l’Audiència de Barcelona va fer reobrir aquesta querella, després que Ros fos detingut i conduït a Madrid el 23 de setembre de 2019. Va identificar 11 agents de la Guàrdia Civil, tot i que podrien ser-ne més, però dels del jutjat no es tramitaven els recursos, segons  va denunciar el seu advocat, Xavier Monge. I ara, sense cap investigació feta, la magistrada del jutjat d’instrucció 2 de Sabadell ha preguntat a l’advocat de Ros, a la Fiscalia i a la defensa dels agents si se’ls ha d’aplicar la norma de l’oblit penal. Alerta Solidària ja ho ha rebutjat i, a més, recorda que la llei prohibeix exculpar aquests casos greus contra la dignitat de les persones.

La llei d'amnistia del procés permet  decretar l'arxivament "d'actuacions policials" emmarcades en impedir i frenar les consultes del 9-N i de l'1-O, així com les accions encaminades a frenar el procés d'independència de Catalunya. És el cas dels 46 agents de la policia espanyola acusats de pegar votants, que un jutge de Barcelona ja ha amnistiat, tot i que l'arxivament ha estat recorregut a l'Audiència de Barcelona. Això no obstant,  la norma exclou de l'amnistia aquelles accions que hagin superat un "llindar de gravetat", i hagin provocat lesions  o vexacions greus, com seria el cas de Ros.

Mesura dilatòria

L’organització de l’esquerra independentista  exposa que la querella  per tortures es va presentar a principi de 2020, però que des del jutjat de Sabadell  “es va boicotejar” la investigació  durant quatre anys, fins que l’Audiència de Barcelona li ha ordenat que faci una mínima instrucció. Però el 18 de juny passat, la magistrada va dictar una providència per consultar si ha d’aplicar l’amnistia. L’advocat de Ros no ho va rebre fins a l’11 de juliol passat, denuncia. “Aquesta providència és una nova maniobra dilatòria, que només persegueix frustrar tota investigació sobre les tortures i les vulneracions de drets fonamentals com el fet que la detenció i els escorcolls es fessin sense comptar amb assistència lletrada ni comunicar-ho al Col·legi d’Advocats”,  manifesta Alerta Solidària.

Pendents de l'amnistia

Paral·lelament, els 12 ciutadans acusats de terrorisme en l'operació Judes esperen que l'Audiència Nacional els apliqui l'amnistia i no consulti al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), com ha proposat en considerar que la llei deixa en paper mullat la directiva comunitària sobre terrorisme. Els advocats d'Alerta Solidària ja han contestat al tribunal que la llei d'amnistia és respectuosa amb la directiva de la UE, que  és més restrictiva que el Codi Penal espanyol,  ja que especifica que la gravetat dels fets ha de ser valorada. Els CDR són acusats de pertànyer a grup terrorista i de provocar estralls en grau de temptativa; és a  dir, que no van causar ferits ni danys en les seves planificaicons de voler impulsar la independència del país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!