Amnistia denegada. Un magistrat de Barcelona ha denegat aplicar la llei d’amnistia a divuit activistes perquè sosté que insultar integrants de Societat Civil Catalana (SCC) no es pot incloure en la norma de l’oblit penal. La Fiscalia demana dos anys i mig de presó i una multa de 6.500 euros per a cada un dels denunciats per un delicte de coaccions i un altre contra l’exercici de drets fonamentals i llibertats per haver cridat “fora, feixistes, de la universitat” i "no passaran, universitat antifeixista" a membres de l’entitat unionista, que van organitzar un acte d'homenatge al novel·lista Miguel de Cervantes a la Universitat de Barcelona, el juny 2018, que al final van haver de suspendre per la protesta.
En la resolució, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el magistrat del jutjat Penal 19 de Barcelona afirma que la convocatòria de SCC “no tenia cap reivindicació o biaix polític”. El magistrat hi assegura: "Si bé és cert que l'entitat Societat Civil Catalana és una organització que defensa la cohesió i la convivència entre els ciutadans de Catalunya, l'acte convocat es va presentar desproveït de qualsevol reivindicació política perquè era, ni més ni menys, un homenatge a Miguel de Cervantes", i afegeix que els acusats consideren feixista l'entitat "per defensar la llengua castellana i aquest era el mòbil de l'atac, com expressa el Ministeri Fiscal". Hi afegeix que el delicte de coaccions no està inclòs en la norma de l’oblit penal, tal com defensa la Fiscalia de delictes d’Odi.
"Desnaturalitza la protesta"
La formació Alerta Solidària, que defensa els encausats, ha denunciat que el magistrat, amb aquesta resolució, “desnaturalitza la protesta” i “obvia el context independentista atribuint la protesta a un suposat rebuig a la llengua castellana i a la figura de Miguel de Cervantes”. L’entitat de l'esquerra independentista recorda que el 2018 hi havia una forta tensió social “amb l’empresonament dels presos polítics en vigor, operacions repressives contra els CDR, com la detenció de Tamara Carrasco”, i que “calia desemmascarar el discurs aparentment neutre de SCC, però que atiava l’odi contra l’independentisme”. Alerta Solidària ha anunciat que presentarà recurs contra aquesta resolució a l’Audiència de Barcelona. Si al final es descarta l'amnistia, els activistes hauran d'afrontar el judici el maig de 2026, s'indica.
SCC, acusació contra polítics catalans
A més a més, cal recordar que el 2018, Societat Civil Catalana —a més de perseguir la llengua catalana a l'escola— es va manifestar contra el procés independentista i es va personar contra polítics catalans i era part acusatòria en el procés del Tribunal de Comptes, que reclama 3,2 milions d’euros per l’1-O, causa que el tribunal ha enviat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè considera que no es pot amnistiar. La causa porta el nom de l'entitat espanyolista.