La investigació de la suposada ingerència d'una trama russa en el procés d’independència de Catalunya estarà secreta un altre mes, fins al 3 de juliol. Així ho ha acordat el magistrat substitut del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Fernando Luis Criado, segons una resolució comunicada aquest divendres i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. El magistrat del cas Volhov, Joaquín Aguirre, va decretar secreta la peça 2 sobre la trama russa el març passat, gairebé alhora que va ser recusat per Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay i del president Carles Puigdemont. Fins que no es resolgui la seva recusació, el cas Volhov ha de ser instruït pel seu jutge substitut natural, que és el titular del jutjat d’instrucció 17 de Barcelona. En la resolució, el magistrat Criado, afirma que “la Policia segueix efectuant unes investigacions de caràcter força complex que obliguen inexcusablement a acordar la pròrroga del secret, atès que es tracta d’investigacions de naturalesa extremadament delicada que obliguen a adoptar aquesta mesura”. Amb aquesta pròrroga, inicialment, la investigació del cas Volhov esquivaria la llei d'amnistia que el Congrés dels Diputats ha d'aprovar de forma definitiva el 30 de maig, i que hauria de beneficiar els investigats en aquesta causa.

El jutge Aguirre va justificar el secret del cas Volhov, el març passat, perquè era “imprescindible” practicar unes diligències que són “d’extrema sensibilitat” i per evitar “pertorbacions”. A més, el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona va acordar, al gener, la pròrroga durant sis mesos de la peça 2, on citava Victor Terradellas, exdirigent de Convergència; Josep Lluís Alay, director de l’oficina del president Puigdemont, i l’informàtic Jaume Cabaní, en el marc dels fets del 2017. Aquesta actuació del jutge Aguirre s'ha qualificat de política, com la del jutge del cas Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, perquè van reactivar les investigacions alhora que el govern del PSOE enllestia un acord amb Junts i ERC per aprovar la llei que esborrarà qualsevol responsabilitat vers accions del procés.

Delicte d'alta traïció

En la resolució, datada el 12 de març, el jutge Aguirre afirma que investiga si existien “indicis de delicte en les relacions de diversos individus de caràcter independentista amb Rússia, amb el propòsit que aquest país ingerís en el procés independentista de Catalunya”. La instrucció se centra ara a confirmar si hi ha indicis o no de poder acusar els investigats pel delicte d'alta traïció, que seria competència de l'Audiència Nacional, i si hi ha indicis contra el president Puigdemont. Fins ara, la Guàrdia Civil era l’encarregada de les investigacions del cas Volhov.

Recusació pendent

La secció 21 de l'Audiència de Barcelona té sobre la taula la recusació del jutge Aguirre i aviat decidirà si el manté al capdavant de la instrucció del cas Volhov o l'aparta. El penalista Gonzalo Boye va recusar el magistrat de Barcelona perquè va sortir en una entrevista en una televisió alemanya en la qual explicava la instrucció del cas de la trama russa. Per Boye, el magistrat, que és instructor i no fiscal, ha perdut tota imparcialitat, i per això exigeix que se l'aparti de la investigació. Per contra, la Fiscalia Anticorrupció ha comunicat a l'Audiència de Barcelona que s'oposa a la recusació perquè  no concorre el supòsit al·legat que el jutge té un interès en el cas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!