Canvi jurídic. El titular del jutjat Penal 1 d'Osca ha confirmat la suspensió del judici que havia de celebrar-se aquest dimecres contra els exconsellers de Cultura de la Generalitat de Catalunya Santi Vila i Lluís Puig, en relació amb els béns del Monestir de Sixena i aquesta setmana enviarà una "exposició raonada" al Tribunal Suprem perquè decideixi quin tribunal és competent per jutjar el cas, segons ha avançat  aquest dilluns l'agencia Efe. La defensa de Puig, exercida per l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, va demanar la suspensió de la vista en afirmar que Puig és diputat de Junts al Parlament i exiliat a Bèlgica, i, per tant,  la seva causa ha de ser jutjada per Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jutge d'Osca ha decidit ara aturar la causa perquè el Parlament li ha enviat un informe en què li confirma que Lluís Puig és aforat a la cambra catalana. No obstant això, recentment, el Tribunal Constitucional  (TC) va anul·lar el vot delegat de Puig i va comunicar a la fiscalia i a la cambra que es podia deduir testimoni del seu incompliment, és a dir que es podria iniciar un nou procediment penal contra la Mesa del Parlament per desobediència al TC.


En l'exposició raonada, el magistrat d'Osca argumentarà els motius pels quals considera que la competència del citat judici no correspon al jutjat d'Osca. El gabinet de premsa del TSJ d’Aragó ha informat ElNacional.cat, que és previst que aquest informe sigui presentat aquesta setmana. El jutge ja va decidir la passada setmana suspendre la vista per presumpta desobediència a un mandat judicial que ordenava el trasllat de peces del monestir de Sixena des del Museu de Lleida, que havia de celebrar-se el 5 d'octubre contra Santi Vila i Lluís Puig. Contra la resolució dictada pel jutge d'Osca es pot posar recurs de reforma en un termini de tres dies. Aquest és el segon cop que se suspèn la vista de Sixena.

Els arguments de la cambra catalana

La decisió del responsable judicial se sustentava en un informe remès pel lletrat major de la cambra catalana, en el qual se certifica que Lluis Puig va ser elegit diputat el febrer del 2021 per la circumscripció electoral de Barcelona, i que un mes després va accedir al "ple exercici de la condició de membre del Parlament de Catalunya, que ostenta en l'actualitat".  A la vista d'aquest informe, el magistrat d'Osca, que es va dirigir fa uns dies a la Cambra catalana perquè informés sobre si Puig -a l’exili i processat per malversació en l'organització de l’1-O - era membre actiu de la institució malgrat el seu exili i no assistència als plens.  Amb la providència coneguda aquest dilluns, i datada divendres passat, 30 de setembre, el jutge confirma oficialment la decisió de suspendre el judici i dictar l'exposició raonada dels motius pels quals considera que el seu jutjat no té competències.

Pels fets denunciats, la Fiscalia sol·licita per a cada exconseller 11 mesos de presó i multa de 5.940 euros com a presumptes responsables d'un delicte de desobediència. Per la seva banda, l'acusació particular en nom de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, que ostenta el lletrat Jorge Español, demana la mateixa condemna de presó, però eleva la quota a 300 euros diaris durant 11 mesos, així com dos anys d'inhabilitació per exercir càrrecs públics per a Vila per presumpta usurpació de funcions judicials. Com les penes són inferiors a dos anys de presó, Puig podia ser jutjat en absència. El jutge no va voler habilitar un sistema en línia perquè declarés a distància des d’una institució belga.