“El compte no existeix”. Això indica Twitter de l’usuari @EstadoCharnego, del qual era titular el magistrat del jutjat Social número 1 de Barcelona, Carlos Antonio Vegas, que s’havia dedicat a piular contra l’independentisme i els polítics catalans, fins que va ser denunciat. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir, a petició de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, enviar el cas d’aquest jutge al Promotor de l’Acció Disciplinària, acció que va provocar que el jutge posés el cadenat al seu compte. I, avui l’ha tancat. El magistrat ara investigat, s'identificava amb el nom de Randy Watson, i el compte @EstadoCharnego, obert des del 2014, el seguien 6.340 persones, entre ells molts advocats o professionals relacionats amb el sector de la justícia. Avui consta tancat i amb 14 seguidors.
A més de ser investigat pel Poder Judicial, la sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat la tramitació d’una recusació contra ell en qüestionar-se la seva imparcialitat davant la seva activitat a Twitter. La recusació va ser presentada per la periodista Pilar Rahola en el cas que se segueix pel seu acomiadament de La Vanguardia. Tot i que finalment l'acomiadament s’ha tancat amb un acord amistós, el procediment judicial ha recaigut al jutjat del Social 1, que té com a titular Carlos Antonio Vegas. La periodista va presentar un incident de recusació contra el magistrat al·legant dues causes previstes a l’article 219 de la Llei Orgànica del Poder Judicial com són “enemistat manifesta” i “tenir interès directe o indirecte en el plet o causa”.
Admet que n'és l'autor
El jutge Carlos Antonio Vegas ha admès que és l'autor de les piulades, però s'ha defensat de la recusació amb un informe en què assegura que el compte de Twitter @EstadoCharnego és “un compte personal, no professional, en què escriu amb pseudònim, però que mai no ha estat anònim, que en cap moment ha amagat el seu nom i circumstàncies, però que tampoc ha fet ostentació de les mateixes”.
El magistrat argumenta a l'informe que les seves piulades són sobre temàtica diversa i que moltes tenen "humor", que “es pot qualificar d'àcid” en algunes ocasions. Precisament, les piulades que va publicar arran de la sentència del Suprem sobre l'ús del 25% de castellà a les escoles de Catalunya van provocar fa unes setmanes que el seu compte tornés a aixecar la polèmica. En aquells tuits de finals de novembre, a més, va apostar per desestimar qualsevol petició de la Generalitat davant de la justícia, "tingui raó o no".