Els russos tornen a irrompre al cas Volhov. Després de l’enrenou provocat per les afirmacions contingudes en un primer informe de la Guàrdia Civil de que Rússia hauria ofert a Carles Puigdemont 10.000 soldats en ple procés d’independència, la investigació del cas insisteix en aquesta via i intenta ara vincular-hi persones de l’entorn de Puigdemont. El jutge, Joaquín Aguirre, ha demanat que s’investigui aquesta via, tot i que la Fiscalia s’hi ha oposat.
Un nou informe elaborat per la Guàrdia Civil, com el de l'octubre de l'any passat en que s’alertava sobre els 10.000 soldats russos, i al qual ha tingut accés El Periódico investiga els vincles entre el director de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i un empresari rus que viu a Catalunya, Alexander Dmitrenko, al qual la Justícia espanyola relaciona amb els serveis d’intel·ligència russos, per la qual cosa se li hauria denegat la nacionalitat espanyola.
Empresari rus
L’informe de la Guàrdia Civil assegura que aquest empresari s’hauria “integrat en el cercle de Puigdemont”. Per subratllar les sospites, explica que Dmitrenko va tenir negocis amb un altre empresari rus, Artem Lukoyaniuv, al qual descriuen com a fill adoptiu d’un exassessor de Vladimir Putin fins l’any passat, anomenat Vladislav Surkov, i conegut pel malnom de El cardenal.
L’informe inclou, entre els element de la investigació, missatges extrets del mòbil d’Alay, que el mes d'octubre va ser detingut arran d'aquest cas, dirigits a Puigdemont on s’explica que Dmitrenko va ser escollit com ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona i on s’assegura que és un contacte a Rússia que obre “moltes coses a Moscou”.
Sospites per "context"
En un dels missatges entre Dmitrenko i Alay es parla de 295.000 dòlars que el rus va rebre com a garantia d'un negoci, i per la qual cosa hauria escrit: "felicitats a tots nosaltres. Primer gran pas fet". Dmitrenko hauria enviat un rebut de pagament on apareixen una empresa russa i una de Hong Kong. La Guàrdia Civil admet que desconeix més dades sobre aquest negoci, i això no obstant, no dubta a assegurar que pel “context dels missatges” hi podria existir “una participació de l’entorn de Puigdemont”.
De fet, malgrat la falta de dades objectives que admet la Guàrdia Civil, Aguirre compara aquesta venda amb la operació d'una empresa russa amb una vinculada al polític italià de la Lega Nord Matteo Salvini, que hauria servit per finançar de manera il·legal aquell partit italià.
Gonzalo Boye
L'informe inclouria, segons ha pogut saber ElNacional.cat, també missatges intercanviats amb l'advocat Gonzalo Boye, al qual s'intentaria vincular també amb Dmitrenko i altres empresaris russos amb els quals s'hauria reunit a Moscou i Ginebra. Entre aquests missatges, apareix també el nom d'un periodista rus, Yevgeny Primakov, que dirigia un programa de televisió rus que va entrevistar Puigdemont el 2019. L'informe destaca com a element de sospita que Primakov va ser situat per Putin al capdavant de l'agència federal RosSotrudnichestvo.
Les diferències entre el jutge i la Fiscalia en relació a la investigació d'aquesta suposada trama, se sumen a les expressades en altres qüestions del cas. El fiscal ja va mostrar dubtes durant la investigació sobre les escoltes i seguiments als quals es va sotmetre una part dels investigats, i avui mateix s'ha sabut que s'ha negat a que la part del cas que afecta a les vinculacions d'alguns dels acusats amb Tsunami Democràtic sigui enviada a l'Audiència Nacional.