El judici contra les activistes acusades de desordres pel tall a les vies de ferrocarrils a l'estació de Sant Cugat del Vallès durant el 8-M de 2018 ha començat aquest dilluns. La protesta s'emmarcava en la vaga feminista que va mobilitzar desenes de milers de dones arreu de l'Estat. La Fiscalia demana una pena de tres anys de presó i més de 26.000 euros per danys i perjudicis a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que pocs mesos després de personar-se va acabar retirant-se de la causa.

Durant la primera sessió del judici han declarat les encausades, que només han respost a les preguntes de les seves advocades per explicar com van viure aquella jornada de protestes. En declaracions als mitjans de comunicació, denuncien que el seu cas respon a una persecució "política" al moviment feminista. A través de les xarxes socials, el col·lectiu 8 Mil Motius, que neix per defensar i visibilitzar aquest cas, ha sostingut: "A les feministes, la repressió no ens atura, guanyarem".

Una de les advocades de la defensa, Laia Serra, ha apuntat que precedents de condemna per desordres públics relacionat amb el tall de vies de comunicació són per "sabotatges greus", els quals posen en perill el servei i els usuaris. Tanmateix, ha destacat que en aquest cas hi intervé el dret a protesta. Durant l'interrogatori a les encausades s'ha intentat deixar palès que l'acció estava "informada" a les autoritats i que en tot moment hi va haver coordinació i bona entesa amb el personal de l'estació, els vigilants de seguretat i els Mossos d'Esquadra. En el mateix interrogatori s'ha assenyalat que talls de vies com el del 8-M de 2018 se n'han fet molts, tant abans com després d'aquells fets, per part de diferents col·lectius i que en cap altre cas hi ha hagut conseqüències penals.

Suport a les portes del jutjat 

El col·lectiu 8 Mil Motius s'ha concentrat a les portes del jutjat per mostrar suport a les encausades. "Ens jutgen per feministes" ha afirmat la portaveu del col·lectiu, Maria Garcia. Garcia ha titllat el judici contra les activistes de Sant Cugat de "judici de la vergonya" i reivindica la força del moviment feminista per marcar l'agenda política i "fer trontollar i qüestionar les estructures de poder". A les portes dels Jutjats també s'hi han concentrat familiars i amics de les activistes. Els seus pares han llegit un comunicat on lamenten que el sistema judicial acusi qui lluita pels seus ideals. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!