Les suposades víctimes de l'exlíder de Vox a Lleida José Antonio Ortiz Cambray, dos homes de 26 i 30 anys, han detallat tocaments i abusos a canvi de 5 o 10 euros per part de l'exlíder ultra. Ho van explicar als psicòlegs de l'Equip d'Atenció a la Víctima (EATAV) i la gravació s'ha emès aquest dimecres al judici a l'Audiència de Lleida.

L'acusat ha jurat "per Déu i la memòria dels seus pares" no haver abusat de cap discapacitat i ha dit que els dos joves li demanaven diners i que eren ells els que li enviaven imatges sexuals seves. Les víctimes, en canvi, han explicat que era l'acusat qui els proposava mantenir relacions sexuals, fer-se fotografies i veure pornografia.

Tot i que la defensa ha insistit que els denunciants no estan incapacitats judicialment, els psicòlegs asseguren que la seva discapacitat és "evident" i que són persones "manipulables".

Els fets van passar entre el 2018 i el 2019, segons la Fiscalia, que en el seu escrit de qualificació demana onze anys de presó per a Ortiz, per d'un delicte continuat de sol·licitud o obtenció de promesa, d'una relació sexual amb una persona discapacitada i un delicte d'abús sexual sobre persona amb trastorn mental.

En presó preventiva

Ortiz Cambray va ser detingut al concessionari de vehicles de Lleida en el que treballava a començaments de març de 2019. Ha estat en presó preventiva fins al mes d'octubre passat, quan va sortir de la presó després de pagar una fiança de 6.000 euros.

Aquest dimecres, minuts abans que Ortiz Cambray entrés al jutjat, un grup del col·lectiu trans de Lleida ha desplegat una pancarta a la porta de l'edifici judicial amb el missatge 'José A. Ortiz, violador i feixista'.

Dies abans que fos detingut, Ortiz havia presentat a la Fiscalia provincial de Lleida una denúncia per un presumpte delicte d'odi per l'aparició de ninots penjats amb les sigles de Cs, PP, PSC, Unidos Podemos i Vox, en la qual ell figurava com a "president de Vox Lérida", i després de la seva detenció, el partit el va suspendre la seva militància i va assegurar que no ocupava cap càrrec de responsabilitat dins d'a formació.

 

Imatge principal: L'acusat, José Antonio Ortiz Cambray / ACN