Paula Garcia, que va estar 10 dies en presó preventiva en ser detinguda  el 18 d’octubre de 2019 per les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, ha de ser jutjada per la magistrada del  jutjat Penal 8 de Barcelona, aquest dimecres. La seva advocada, Norma Pedemonted'Alerta Solidària, no ha sol·licitat que se li apliqui la llei d’amnistia perquè sosté que és innocent i vol denunciar la vulneració de drets que va causar-li la policia espanyola en la seva detenció. La Fiscalia de Barcelona, que li demana 2 anys de presó per un delicte de desordres públics, tampoc ha demanat que se li apliqui la norma de l’oblit penal perquè no se li ha preguntat res des del jutjat, segons aclareixen fonts del ministeri públic a ElNacional.cat.

És probable que la magistrada a l’inici del judici, en el torn de qüestions prèvies, plantegi si s’ha d’aplicar l’amnistia a Garcia. D’acusació només hi ha la Fiscalia i pot demanar l'aplicació de l'amnistia o la retirada de l'acusació, fet que podria provocar que  la magistrada suspengui el judici i decreti l'arxivament definitiu de la causa. Així va passar recentment, a la secció 8a de l'Audiència de Barcelona, que no va voler aplicar l'amnistia, demanada per la Fiscalia i la defensa a un jove, que s'enfrontava a 8 anys de presó per desordres relacionats amb l'1-O. Davant aquest bloqueig del tribunal, la Fiscalia i la Generalitat van optar per retirar les seves acusacions, i el tribunal va decretar l'extinció de la seva causa a la mateixa vista.

Tres empresonades a Wad-Ras

Les protestes contra la sentència del procés  van ser multitudinàries  i amb aldarulls que es van concentrar a la plaça Urquinaona i dirigides contra la Prefectura Superior de la policia espanyola a Via Laietana. Va haver-hi nombrosos detinguts durant les dues setmanes que van durar les protestes, des de la difusió de la desproporcionada condemna del Suprem, el 14 d'octubre de 2019. En el cas de la Paula Garcia, la fiscal l'acusa “de tirar pedres, ampolles i altres objectes contundents” contra l’edifici policial, “sense que cap agent resultés ferit”, ni es quantifiquen danys materials.

El cas de la Paula va tenir ressó perquè juntament amb el Dren (també coneguda per Andrea) i la Xènia Garcia van ser tancades a la presó de Wad-Ras. Dren, també defensat per Norma Pedemonte, va ser absolt  per l’Audiència de Barcelona en no demostrar-se les acusacions, mentre  que Xènia Garcia, a qui demanaven 2 anys de presó,  va ser amnistiada, el juliol passat. Paula tenia 23 anys quan va ser enviada a la presó, de forma preventiva, i encara està seqüeles d'aquesta negativa experiència.

Un vídeo desacredita el policia acusador

El testimoni clau contra Garcia és un agent de la policia espanyola, ara jubilat, amb el número professional 91.464. En el jutjat d’instrucció 30 de Barcelona va assegurar que Paula va llençar objectes i fins i tot que liderava un grup pel simple fet que mirava el mòbil. En el seu interrogatori, el policia va manifestar que no havia estat ferit per la Paula, ja que va patir uns danys després de la seva detenció. Uns mesos després, però, el policia va demanar a la magistrada del cas contra la Paula que l'admetés com acusació  per haver patit danys. Finalment, la instructora va denegar-li aquesta acció. I és que hi ha una prova clau que el contradiu: La declaració de l’agent davant la magistrada, on nega clarament que la noia li provoqués les lesions, està enregistrada en un vídeo, com es fa en totes les declaracions de causes penals.

A més a més, aquest agent, juntament amb un altre ferit a plaça Urquinaona, es va personar  com a acusació a la causa de Tsunami Democràtic, malgrat que cap dels investigats va ferir-los. La seva acusació, a través de l'advocat José María Fuster-Fabra, va permetre al jutge de l'Audiència Nacional mantenir viva la investigació i intentar bloquejar l'aplicació de l'amnistia fins que van obligar-lo a tancar la instrucció perquè no la va prorrogar correctament. 

Policies denunciats

Paral·lelament, Paula Garcia va presentar una denúncia  per maltractaments contra 13 agents de la policia espanyola que van participar en la seva detenció -inclòs el que l’acusa. La seva advocada va presentar la denúncia contra els policies pels delictes contra la integritat moral, amenaces i delicte comès per funcionari públic perquè va estar més de 12 hores incomunicada i des de la comissaria no van ni trucar al Col·legi d’Advocats de Barcelona, fins passat aquest temps, perquè se li donés assistència lletrada.

Els agents de la policia van presentar un recurs contra la pròrroga de la investigació a l’Audiència de Barcelona, i demanant  l’aplicació de l’amnistia al jutjat; tots dos estan pendents de resolució. El mateix passa amb la denúncia del Guillem, el jove de la dessuadora taronja, a qui se li van tirar a sobre un munt d’agents a la Via Laietana per detenir-lo. El noi, que era menor d'edat, va ser absolt de l'acusació policial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!