Els jutges de l'Audiència de Slesvig-Holstein han rebutjat el reingrés a la presó del president Carles Puigdemont demanat per la fiscalia alemanya, que argumentava un "augment del risc de fuga" arran de "noves informacions" enviades per l'Estat espanyol. La fiscalia prepara una petició d'extradició per rebel·lió, que s'equipara als delictes alemanys d'alta traïció i alteració de l'ordre públic.
El Tribunal diu que "no ha vist un risc més alt de fugida" i per això denega la petició de la fiscalia.
Entre les noves proves hi ha imatges de les càrregues policials de l'1 d'octubre que segons la fiscalia "mostren la violència perpetrada contra les forces policials espanyoles" seguint la línia del Suprem que descriu que el Govern va llançar la població contra la policia.
El tribunal ha indicat que encara no té cap petició oficial del ministeri públic sobre "l'admissibilitat de la petició d'extradició a Puigdemont" i que encara "està obert" quan hi hagi una "decisió final" sobre el cas. "Basant-se en els fets reals del procediment, el tribunal no veu una augment de risc de Carles Puigdemont i, per tant, continuarà lliure", ha indicat el jutjat en un comunicat.
La setmana passada, el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena va escriure la fiscalia alemanya per informar-la de la decisió de Bèlgica de no extradir Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig i advertir-la que no cometés "el mateix error".
També en un comunicat, la fiscalia general de Slesvig-Holstein ha explicat que arran de "noves informacions" aportades per l'Estat espanyol, entre les quals cita "vídeos" on es veuen "actes violents contra la policia espanyola", es pot considerar una petició d'extradició per rebel·lió. Segons la llei alemanya, la fiscalia creu que "no només hi hauria" una equivalència amb el crim d'alta traïció sinó que també amb el d'alteració de l'ordre públic. Per això, confirma que prepara la petició d'extradició, que el tribunal admet que encara no té sobre la taula.
El president exiliat va ser detingut en una autopista al nord d'Alemanya el 25 de març quan tornava a Bèlgica després d'uns dies a Finlàndia. El 5 d'abril va quedar en llibertat sota fiança de 75.000 euros, en considerar el tribunal territorial de Slesvig-Holstein que l'acusació de rebel·lió plantejada en l'euroordre cursada per Espanya no era admissible. Això sí, li va prohibir sortir d'Alemanya.