Nou enfrontament obert entre Pedro Sánchez i els jutges. Ara, a causa del CGPJ. L’Associació Professional de la Magistratura, la majoritària i conservadora, ha expressat el seu “profund rebuig i preocupació” a la proposta que el president espanyol ha posat a sobre de la taula per reduir les competències del Consell General del Poder Judicial: consideren que és “inacceptable” i un “autèntic atropellament constitucional”. “Lamentablement, un altre més que se suma als permanents atacs que cada dia rebem els jutges d’aquest país”, esgrimeixen en un comunicat. Just aquest matí, el president espanyol ha enviat un ultimàtum al PP sobre la renovació del CGPJ: si durant el mes de juny els populars mantenen el bloqueig, el govern espanyol presentarà una reforma de l’òrgan de govern dels jutges, segons ha anunciat en una entrevista en La Hora de La 1.

El líder socialista aposta per eliminar la facultat que té el CGPJ de fer nomenaments al Tribunal Suprem i als Tribunals Superiors de Justícia, cosa que, a parer de Sánchez, és el principal “incentiu pervers” que té el PP per oposar-se a la renovació dels vocals. El CGPJ és actualment de majoria conservadora i té el mandat caducat des de fa més de cinc anys.

En el seu comunicat, l’APM reitera que la situació és “insostenible” i torna a demanar que, després de la renovació, “ha d’abordar-se immediatament” la reforma de la Llei del Poder Judicial perquè els jutges siguin els que elegeixin els vocals judicials. “El dia de la marmota: amb precipitació, amenacen noves maneres d’ingerència i de conculcar una separació de poders que és la base de la nostra democràcia”, conclouen. A més, l’APM “exhorta” a totes les forces polítiques a “evitar aquestes idees peregrines sobre el Poder Judicial que afecten greument els ciutadans” i reprendre “definitivament i de manera urgent” el “diàleg per complir els mandats constitucionals”.

Sánchez demana una “resposta a l’atropellament”

Les paraules que ha utilitzat Sánchez en l’entrevista a Televisió Espanyola han sigut gairebé calcades a les del comunicat de l’APM. El president espanyol ha lamentat que “el dia de la marmota ha durat massa i s’ha d’acabar”, en relació amb els més de dos mil dies que el CGPJ té el mandat caducat. Així, ha assenyalat que és hora que el govern espanyol i el Congrés dels Diputats donin una “resposta a l’atropellament” que fa el PP de la Constitució quan “segresta” el CGPJ i ha assenyalat que es pot revisar al Congrés una facultat que té ara mateix el Consell, a fi de fer-la “més objectiva, transparent i no tan polititzada”.

I ja hi ha hagut els primers moviments. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolañosha contactat aquest matí amb el vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, per reprendre les negociacions entre el PSOE i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial. Més tard, el dirigent popular s’ha dirigit a la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, per sol·licitar-li una trobada a tres amb “caràcter urgent” davant “l’ultimàtum i el xantatge” de Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!