La segona carta a la ciutadania de Pedro Sánchez aixeca els retrets dels jutges. Poques hores després que el president espanyol atribuís la citació a Begoña Gómez, la seva dona, a un intent d’influir en el 9-J, dues associacions de jutges han respost amb crítiques a la missiva del líder socialista. En un comunicat conjunt, l’Associació Judicial Francisco de Vitòria, la segona en associats, i el Fòrum Judicial Independent, la quarta, han estat les que han alçat la veu: lamenten que és “molt poc edificant” que el president del govern espanyol “traslladi a la ciutadania la idea que un jutge dicta les seves resolucions amb interessos electoralistes”.

En l’escrit, de cinc paràgrafs, ambdues associacions posen en relleu que la “percepció de normalitat democràtica de la feina dels jutges depèn molt” del fet que els responsables polítics “no facin assenyalament de jutges i respectin les decisions i temps de la justícia”. I subratllen que, precisament, “els temps de la justícia no s’acomoden i, el més important, no han d’acomodar-se als temps electorals”.

“La separació de poders és un principi irrenunciable que hauria de ser present en tota declaració política”, afegeixen. Així mateix, recorden que “la condició de persona investigada no suposa cap valoració de culpabilitat”, sinó que és “una garantia fonamental per exercir l’irrenunciable dret a defensar-se obertament de qualsevol imputació, infundada o no”.

“La regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar una campanya electoral”

A la seva carta, Pedro Sánchez apuntava directament que la decisió del jutge Juan Carlos Peinado de citar a declarar Begoña Gómez com investigada per presumpte tràfic d’influències i corrupció política tenia la voluntat “d’interferir en el resultat electoral del pròxim dia 9 de juny”. “Aquesta decisió s’anuncia només cinc dies abans que se celebrin eleccions al Parlament Europeu, la qual cosa resulta estrany”, afirmava el president espanyol. I afegia una reflexió: “Habitualment, s’ha seguit la regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d’una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans. En aquest cas, resulta evident que aquesta pràctica no s’ha respectat. Deixo el lector extreure les seves pròpies conclusions”.

A més, el president espanyol defensava la seva esposa assegurant que “no hi ha res darrere d’aquesta acusació, només un barroer muntatge impulsat per les associacions ultradretanes” i disparava contra el “soroll” i la “fúria” de “tabloides digitals nascuts per propagar falòrnies” i “platós de tertúlies televisives i radiofòniques al servei d’amplificar aquesta desinformació”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!