La portaveu de Jutgesses i Jutges per la Democràcia, Ascensión Martín, ha reclamat als responsables dels partits polítics que "abaixin el to" de les seves declaracions públiques i que es facin "de forma continguda". En un comunicat, Martí també ha demanat "responsabilitat" als vocals del CGPJ per evitar que "el seu mandat caducat crispi més l'actualitat". De fet, ha demanat que es respectin les decisions del Congrés dels Diputats per "mirar de superar el boicot al qual un grup de vocals del CGPJ sotmeten la renovació del Tribunal Constitucional". L'associació judicial creu que a Espanya no hi ha "ni un cop d'estat per reformar una llei" ni "soroll de togues perquè el TC resolgui un recurs".

La portaveu de Jutgesses i Jutges per la Democràcia ha demanat fer front "amb menys dramatisme" una decisió que es produeix per una "franca desobediència a la llei" que manté un grup de vocals del CGPJ en no designar dues places al Constitucional. Per a Martín, la reforma no és un cop d'estat, ja que "simplement soluciona el bloqueig", i que permet "arribar a la mateixa decisió, que és designar dues persones, de sensibilitat conservadora i progressista, que representin a la societat". La portaveu ha afegit que, si dilluns el TC no pren una decisió perquè algun magistrat sigui recusat, "l'estat de dret no pateix", i creu que el problema "fonamental" és la posició d'un grup de vocals de l'òrgan de govern dels jutges. "La renovació del TC és una prioritat per als demòcrates, davant dels qui han sucumbit a les pressions partidistes", ha conclòs.

El president de l'estat espanyol, Pedro Sánchez, també es va pronunciar respecte a aquest tema aquesta darrera setmana. Sánchez va assenyalar directament el Partit Popular i Vox de "maquinar" un "complot groller" amb l'objectiu, va dir, d'"emmordassar el Congrés dels Diputats" i mantenir el "bloqueig" al Tribunal Constitucional. Sánchez feia referència al recurs d'empara presentat a l'alt tribunal per tal que determinés si podia tirar endavant la tramitació parlamentària de la reforma del Codi Penal i els canvis sobre l'elecció dels magistrats d'aquest òrgan constitucional. "La democràcia i la Constitució prevaldran, la dreta i la ultradreta han intentat emmordassar el Congrés dels Diputats perquè segueixi el bloqueig del TC", va afirmar amb contundència el dirigent socialista en una roda de premsa posterior al Consell Europeu. Segons Sánchez, el PP té "segrestada" la Carta Magna.

Jutges per la Democràcia també es va pronunciar públicament sobre la reforma de la malversació la darrera setmana. Des de l'associació van alertar que la modificació de la malversació no s’aplicaria només en casos concrets en què el govern espanyol pugui estar pensant sinó en una “multitud de supòsits”. En declaracions a TV3, ha afirmat que això farà que hi hagi d’altres supòsits en què “no seran condemnats”. Sobre la malversació des de l'associació van reconèixer que és facultat del poder legislatiu impulsar o no una modificació, però van demanar que es tingui en compte que quan es legisla es fa per al conjunt de casos.