Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD), associació de jutges de caràcter progressista, s'uneix a la remor de togues que impregna la política espanyola aquests dies, arran dels pronunciaments del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges, i associacions judicials i de juristes contra l'amnistia i les crítiques al 'lawfare' que ha fet l'independentisme català (i darrerament també el govern espanyol). JJpD ha reclamat aquest divendres al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que respongui a les crítiques del senador del PP José Antonio Monago al jutge José Ricardo de Prada "com va fer amb Junts", per les crítiques de Míriam Nogueras al Congrés a diversos jutges del Tribunal Suprem per les causes contra l'independentisme.

🟡 El president del CGPJ surt a l’atac contra Nogueras i l’amenaça amb “prendre mesures”

El secretariat de l'associació de jutges progressista ha remès al president interí del CGPJ, Vicente Guilarte, una carta en la qual mostra la seva "profunda preocupació" per les declaracions del senador 'popular': "Senyor Bolaños, el cas més gran de 'lawfare' que s'ha conegut en la història política d'Espanya el van bressolar vostès. Perquè un jutge, el jutge de Prada, va introduir en una sentència un paràgraf a propòsit de la sentència sobre la 'Gürtel', que va provocar la caiguda del govern del senyor Rajoy", va dir Monago.

JJpD ha assegurat que "aquestes afirmacions són falses, injurioses i atempten contra la dignitat i l'honorabilitat del magistrat De Prada, qui va actuar conforme a la llei, sense deixar-se influir per interessos polítics o personals". Des de l'associació han insistit que el magistrat és "un jurista de reconegut prestigi, amb una àmplia experiència en l'Audiència Nacional i en tribunals internacionals, on ha jutjat casos de terrorisme, corrupció, crims contra la humanitat i genocidi". "La seva trajectòria professional ha estat sempre exemplar, rigorosa i imparcial, i ha contribuït a l'enfortiment de la democràcia i la justícia a Espanya i en el món", han afegit.

Demanen una defensa al jutge De Prada

Així les coses, l'associació ha considerat pertinent sol·licitar Guilarte que, "en exercici de les seves funcions com a president interí del CGPJ, empari al magistrat De Prada davant l'assenyalament i la desqualificació que ha sofert per part del senador Monago, i que com acaba de fer en un cas similar, adopti les mesures oportunes per a garantir el respecte a la independència judicial i la presumpció d'innocència de la judicatura".  La queixa de JJpD se suma a la de l'Associació Judicial Francisco de Vitória (AJFV), que aquest dijous va condemnar l'actuació de Monago. "L'assenyalament públic d'un magistrat per part d'un senador del PP, aquest dimarts, en seu parlamentària, és inassumible en democràcia", va dir l'associació en un missatge en la xarxa social 'X' (Twitter).

Després del pronunciament contra Nogueras

Aquesta mateixa setmana, totes dues associacions, així com l'Associació Professional de la Magistratura (APM), Fòrum Judicial Independent (FJI), l'Associació de Fiscals (AF) i l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) —amb l'única excepció de la progressista UPF—, es van pronunciar en contra de les declaracions d'aquest dimarts que des del Congrés dels Diputats va fer la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, contra magistrats del Suprem i del Tribunal Constitucional, als qui va titllar de personatges "obscurs" i "indecents" que "retorcen la llei i els drets" per perseguir l'independentisme.