Jutges i fiscals espanyols han portat a Brussel·les la denúncia contra l'amnistia i, de manera més general, contra l'actuació del govern de Pedro Sánchez, al qual acusen de trencar la separació de poders i l'estat de dret. Ho han fet en el marc d'un acte convocat per Cs al Parlament Europeu, en presència de representants de PP i Vox, i sota un títol prou eloqüent, Amenaces a l'estat de dret a la UE: El Cas d'Espanya. Els atacs al poder judicial. Entre les intervencions hi ha hagut la de la presidenta de l'Associació Professional de la Magistratura, Maria Jesús del Barco, que ha denunciat atacs de partits polítics contra els jutges espanyols amb l'objectiu de desprestigiar la seva feina i ha assegurat que això obeeix al fet que "el poder judicial és l'últim dic de contenció contra el desgavell d'altres poders, enfront dels abusos, i la desviació de poder".
"Se'ns ha dit de tot, jutges colpistes, masclistes, enemics de les dones... Per referir-se a nosaltres hi ha qui diu que fem pudor de claveguera. Hi ha qui diu que el perill de la democràcia som els jutges", ha lamentat la presidenta de la principal associació de la magistratura, que ha afegit que sovint aquests retrets surten dels partits del govern, i ha afegit que, si la situació ja era "greu", a partir de novembre s'ha agreujat amb la llei d'amnistia.
Colonització del poder judicial
María Jesús del Barco ha denunciat que l'acord entre PSOE i Junts per a la investidura inclou la creació de comissions parlamentàries per investigar la feina dels jutges i per revisar les seves resolucions, amb la qual cosa, no només "es diu obertament que es revisa per veure si hi ha situacions de lawfare", sinó que a més "es trenca la separació de poders".
La presidenta de l'APM ha advertit que la seva associació no pot assumir que es digui que els jutges espanyols prevariquen, i ha denunciat una "colonització del poder judicial per part del poder polític". "Amb aquesta llei d'amnistia es deslegitima la feina del poder judicial, el propi estat de dret. Es trenca la separació de poders perquè es diu obertament que les resolucions judicials queden sense efecte. Aquesta llei d'amnistia suposa suprimir el poder judicial al meu país", ha alertat.
Terrorisme i corrupció
A l'acte hi ha intervingut també la presidenta de l'Associació de Fiscals, Cristina Dexeus, que a través de videoconferència ha carregat contra el que ha descrit com intents del govern de Pedro Sánchez de controlar el poder judicial amb nomenaments que han aixecat la veu en contra dels òrgans de la magistratura; ha denunciat la llei d'amnistia per considerar que assumeix el relat independentista i fa una "tergiversació de la història", a més d'al·ludir al lawfare i a la guerra judicial; i ha censurat la creació de comissions d'investigació al Congrés contra actuacions com les registrades durant el procés independentista, que "inclouen delictes de corrupció i terrorisme". "Es parteix d'una finalitat espúria, sense importar els delictes comesos, de corrupció i/o terrorisme", ha reblat.
"A Espanya d'un temps ençà ens sorprèn que des d'alguns partits polítics s'ataqui el poder judicial per sistema. Un insidiós atac a jutges i fiscals per la seva feina professional, intentant generar desconfiances", ha denunciat Dexeus mentre a la taula de l'acte seguien la intervenció, a més de l'eurodiputada de Cs, Maite Pagazaurtundua, representants del PP i Vox.
Ingerència de Rússia
També hi ha intervingut el magistrat de l'APM Javier Martínez Marfil que, a banda de redundar en els punts abordats per la resta d'intervencions, ha afegit una referència a la suposada ingerència russa en el procés independentista. "Hi va haver contactes amb potències estrangeres, precursores d'un sistema de desinformació, animades per l'indissimulat interès de mantenir la inestabilitat europea", ha assegurat.
Martínez Marfil ha denunciat que l'amnistia "s'ofereix com a pagament d'una investidura" i suposa la "derogació de la divisió de poders" i un trencament de la seguretat jurídica, atès que acaba amb la previsibilitat de la llei, per la qual cosa ha reclamat que Europa faci seva la denúncia dels magistrats espanyols.