La majoria d’associacions de jutges i fiscals de l’Estat espanyol han reprovat les declaracions de la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que va qualificar de “vergonya” l’absolució de Dani Alves, divendres per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), després d’haver estat condemnat en primera instància per una agressió sexual a una noia, el desembre de 2022. En un comunicat conjunt, fet públic aquest dilluns, les set associacions “insten a tots els representants públics a exercir la màxima responsabilitat en les seves manifestacions, especialment quan es refereixen a decisions judicials". Hi afegeixen que “les crítiques a resolucions judicials són legítimes, però han de ser fundades i contextualitzades, si no poden erosionar la confiança de la ciutadania en les institucions i posa en perill l’Estat de dret.”
Montero va etzibar, en la inauguració del congrés socialista, dissabte a Jaén, "És una vergonya que encara es qüestioni el testimoni d'una víctima i es digui que la presumpció d'innocència està per davant del testimoni de dones joves, valentes, que decideixen denunciar als poderosos, als grans, als famosos." Les associacions judicials -que han oblidat de consultar i incloure Àgora Judicial, amb seu a Catalunya- alerten que no es pot deslegitimar la presumpció d’innocència, i que alhora recorden que cal protegir a les víctimes de violència sexista.
‼️Comunicado conjunto de todas las asociaciones judiciales y fuscales en relación a las declaraciones de la Vicepresidenta del Gobierno calificando una sentencia como "vergüenza". pic.twitter.com/QCS2N0lkcJ
— APM Nacional (@juecesAPM) March 31, 2025
Una víctima no fiable
El TSJC va revocar la condemna de 4 anys i 6 mesos de presó a Dani Alves, que li havia imposat l’Audiència de Barcelona perquè va considerar provada la violació al lavabo de la discoteca Sutton de Barcelona el desembre de 2022. La resolució del TSJC ha causat polèmica perquè sosté tot el contrari que el tribunal de primera instància: la declaració de la víctima, tot i que “persistent” “no és fiable” i les proves que aporta -la declaració de la cosina, l’enregistrament de la càmera dels Mossos- no són suficients per trencar el principi d’innocència del brasiler.
Així, l’exjugador del Barça pot tornar al Brasil, i no tornar més a l'Estat espanyol, perquè el TSJC també li ha aixecat totes les mesures cautelars imposades. El futbolista va estar 14 mesos a la presó i el darrer any en llibertat provisional, esperant la resposta del TSJC al seu recurs.
Grups de feministes, i juristes especialitzades han criticat obertament l'absolució de l'exjugador del Barça perquè -sostenen- no interpreta els fets i indicis amb la visió de gènere; i aquest dilluns, a les 7 de la tarda, han convocat una concentració de protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona.