Els jutges madrilenys han acordat el desallotjament cautelar d'ocupes, tal com ha informat aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en un comunicat. Els magistrats de l'Audiència Provincial de Madrid han decidit per unanimitat unificar el criteri perquè s'estimi pertinent l'adopció de la mesura cautelar de desallotjament d'ocupes i restitució de l'immoble al propietari, si hi ha indicis de violació o usurpació i efectes perjudicials per al legítim posseïdor. L'acord es va assolir en la Junta Sectorial celebrada divendres passat, en la qual també es va fixar un criteri respecte de l'aplicació de la llei del només sí és sí — saltant-se el decret del Fiscal General de l'Estat.

D'aquesta manera, els jutges de les seccions penals estimen pertinent que s'acordi la mesura cautelar de desallotjament si és sol·licitada i si s'aprecien sòlids indicis de l'execució del delicte de violació o usurpació. Un criteri adoptat tant si el subjecte passiu és una persona física com si es tracta d'una persona jurídica de naturalesa pública o privada. Els magistrats han tingut en consideració no només les víctimes o perjudicats pel delicte, sinó també als veïns als quals el mateix delicte els pugui suposar un menyscapte directe en ple gaudi dels seus drets.

Persones vulnerables i serveis socials

Tot, "sense perjudici que quan s'observi una situació d'especial vulnerabilitat en les persones que ocupen l'immoble (menors, persones amb discapacitat, etc.) de forma simultània es doni trasllat als serveis socials a fi que adoptin les mesures oportunes per a la seva protecció, facilitant les solucions que procedeixin". En l'acord d'unificació de criteri, els magistrats de les seccions penals de l'Audiència Provincial recorden que l'article 13 de la llei d'enjudiciament criminal habilita l'autoritat judicial a adoptar totes les mesures que resultin necessàries per preservar i tutelar els béns jurídics ofesos per la comissió del delicte presumptament comès.

A Catalunya, el Govern va anunciar al setembre que ajuntaments i comunitats de propietaris podran instar el desallotjament d'ocupacions delinqüencials. Va ser un paquet de canvis legislatius per combatre les ocupacions d'immobles en els quals es registren casos d'alteració de la convivència o la pràctica d'activitats il·lícites que comporten una utilització anòmala de l'habitatge. És a dir, que l'objectiu dels Departaments de Justícia i Drets Socials era proporcionar als ajuntaments i comunitats de propietaris els instruments legals per instar judicialment el desallotjament d'un immoble ocupat il·legalment quan el propietari ho faci i es detecti que una finca genera problemes de convivència.